Srdcová královna

recenze

Srdcová královna (2019) 3 z 5 / evasamankova
Srdcová královna

Dvě ženy, dvě lékařky, dvě kamarádky. A tajemství ohrožující lidské srdce. Přežije jejich přátelství i vyzrazení deset let starého tajemství?

Název Srdcová královna nese román americké autorky Kimmery Martinové, civilním povoláním lékařky záchranné služby, která krom jiného rovněž píše knižní recenze, dělá rozhovory s autory knih a spolupracuje s knihovní nadací.

Láska ke knihám a k medicíně se u Kimmery Martinové proplétala tak dlouho, až neodolala jejímu tlaku. Výsledkem je románová prvotina Srdcová královna, která čtenářům předkládá příběh dvou lékařek a letitých kamarádek - Zadie Ansonové a Emmy Colleyové. Obě ženy pojí přátelství už od dob studií na medicíně.

Zadie vede nyní spokojený život, má čtyři děti, hodného manžela a s velkým zanícením provozuje dětskou kardiologickou ambulanci. Emma na první pohled sice tvoří se svým manželem poněkud nesourodou dvojici, ale o to více jim to na pohled druhý v partnerství klape. Kromě harmonického manželství a tříletého syna, zvládá Emma každodenní tvrdý boj s těžkými případy na traumatologii v nemocnici jako lékařka.

Mraky na obloze se objevují ve chvíli, kdy se obě ženy dozvídají zprávu, že se do města přistěhoval jejich dávný společný známý, pohledný lékař Nick Xenokostas, přezdívaný „doktor X“. I s ním Zadie a Emma prošly ve třetím ročníku na medicíně hodně podivným rokem, o kterém ale raději nikdy nemluví. Stalo se z něj tabu. Přítomnost tohoto muže dává věci do pohybu a minulost se hlásí o slovo… Přežije přátelství dávku čisté, nijak nezředěné pravdy?

Kimmery Martinová dané tajemství rozkrývá jen velmi pomalu, čtenář se celé rozpletení dozvídá až v samotném závěru. Svůj příběh vypráví autorka ve dvou časových linkách, kdy sledujeme současnost skrze obě ženské hrdinky, a minulost roku 1999 prostřednictvím Zadie.

Martinová je citlivá a jemná vypravěčka, často však i roztržitá. Chvílemi úžasně čtivé a procítěné líčení děje se na jiných stránkách mění na vleklé a bez jiskry. Autorka působí místy chaoticky, nepřesvědčivě, jindy naopak skrze hloubku svých myšlenek velmi dojímavě a sugestivně. V první polovině knihy je tato rozpolcenost markantnější, naopak druhá část už oplývá ustálenějším a svižnějším dějem i akcí.

Srdcová královna má spoustu „much, které jdou s největší pravděpodobností na vrub toho, že se jedná o prvotinu. Odhlédnuto od toho ale jinak předkládá autorka sympatický a emocemi naplněný příběh o radostech i strastech mediků, lékařů a matek. I nezměřitelné hodnotě přátelství…

Komentáře (0)

Přidat komentář