Spolčení ničemů

recenze

Spolčení ničemů (2021) 5 z 5 / Kizuizi
Spolčení ničemů

Ve Francii, ale také v Evropě vypukla nová vlná násilí; násilné a brutální vraždy, které mají jedno společné – podpis. A tím je značka „*e“, která se vždy na oběti najde. Vypadá to na jednoho pachatele, ale po prozkoumání všech případů je jasné, že pachatelů bude víc. Prodlevy mezi úmrtími se zmenšují, a pro fancouzské četnictvo tak začíná souboj nejen s časem...

Tohle bylo tak brutální a nechutné, ale naprosto skvělé a geniální!
Kniha je rozdělena na dvě části, On a Ona, což jsou dva vyšetřovatelé - Alexis Timée a Ludivine Vanckerová. S každým z těchto vyšetřovatelů se dostatečně seznámíme, poznáme jejich pocity z vyšetřování, jejich myšlení i osobní touhy. A myslím si, že tuhle dvojici si oblíbíte.
Příběh začíná celkem poklidně, četnictvo se snaží přesvědčit odborníka na tyto typy zločinů, aby jim pomohl, jelikož vědí, že jim to už přerůstá přes hlavu. Tak se k týmu připojí i Richard Mikelis, který je velmi svéráznou a specifickou osobou. A už nic nebrání zběsilému honu na šílence...

Jak už jsem se zmínila, kniha je naprosto skvělá; ano, popisy vražd jsou opravdu nechutné, občas až extrémně detailní, ale do příběhu to opravdu zapadá dokonale. Příběh je velmi silný, uvěřitelný, charaktery postav, popisy prostředí nebo vyšetřovací postupy nemají žádnou chybu a jsou brilantně popsány. Za mě velká, opravdu velká spokojenost, ale knihu nedoporučuji slabším povahám.
A jedna malá poznámka – česká obálka je naprosto skvělá!

Autor Maxime Chattam u nás známý není, ale po bližším prozkoumání jeho profilu zjistíme, že už toho napsal poměrně dost. Jeho dětským snem bylo napsat knihu - vystudoval moderní literaturu, ale také studoval kriminalistiku (psychiatrii, soudní lékařství...) a účastnil se několika pitev, což bral jako přípravu na své romány. V roce 2002 mu vyšla první kniha – první díl trilogie s Joshuou Brolinem. Kniha Spolčení ničemů je také začátek trilogie a já doufám, že se dočkáme přeložení i dalších dílů.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Grada (Metafora).

Komentáře (0)

Přidat komentář