Snoubenky smrti – detektivka z období druhé světové války

recenze

Snoubenky smrti (2022) 5 z 5 / Kizuizi
Snoubenky smrti

Manželky nacistických pohlavárů jsou krásné, bohaté a ve volném čase se scházejí v hotelu Adlon. Jenže poslední dobou je jich míň; všechny si myslí, že ty chybějící jsou někde na dovolené. Dámy však netuší, že v okolí pobíhá tajemný vrah...

Většinou se knihám o válce vyhýbám, ale tady mě tak strašně lákalo to, že je to od Grangého (autora Purpurových řek), že jsem neodolala a pustila se do téhle šestisetstránkové bichličky...

Páni, tohle bylo TAK skvělý! Neskutečně čtivý příběh plný emocí, který musí pohltit snad každého. Ano, najdeme tu pasáže, ze kterých čtenáři běhá mráz po zádech (nacistické praktiky, brutální vraždy), ale kdo zná předchozí autorova díla (nebo aspoň viděl film Purpurové řeky), toho to překvapit až tak nemůže. Určitě však nedoporučuji pro velmi citlivé duše.

Zprvu jsem si nedokázala ani představit, jak může fungovat spojení gestapáka, psychoanalytika a psychiatričky, což jsou hlavní postavy příběhu - ale ono to funguje naprosto parádně. A že bych snad fandila gestapákovi? Ó ano, i to se očividně může stát. Šmankote, tohle je teda kniha, která se rozhodně zařadí mezi mé top letoška.

Excelentní postavy (každá je jiná, každá má své klady i zápory), strhující příběh (naděje, strach, bezmoc, touha) a napínavý děj. Snoubenky smrti Vás doslova vcucnou a nenechají vydechnout až do poslední strany. A když si k tomu připočítate detektivní linku, kdy se hlavní (velmi nesourodé) trio snaží identifikovat a chytit brutálního vraha - přesně tak si představuju dokonalou knihu.

616 stran není málo, ale když se začtete, stránky jen letí – já ji přečetla v podstatě za dva večery (tak trochu na úkor spánku), protože jsem od příběhu nechtěla odejít.

Snoubenky smrti jsou excelentní, a pokud hledáte skvělý vánoční dárek, s touhle knihou chybu rozhodně neuděláte.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media

Komentáře (0)

Přidat komentář