Smrtelný hřích – debutový thriller švédské autorky

recenze

Smrtelný hřích (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Smrtelný hřích

U vápencového lomu na odlehlém švédském ostrově je nalezeno tělo mladé dívky. Případem je pověřena Sanna Berlingová a její parťák Bernard Hellkvist, který už za dva týdny odchází do důchodu. Při příjezdu na místo zjistí, že dívka spáchala sebevraždu, takže vyšetřování nebude moc dlouhé, a také se k nim připojí nová posila, náhrada za Bernarda, Eir Pedersenová. Sanna a Eir nemají ještě mnoho času se seznámit, a už další ráno vyrážejí na nové místu činu. Tentokrát jde o brutální vraždu bohaté majitelky místního antikvariátu. Sannin instinkt naznačuje, že by mezi posledními událostmi mohla být spojitost, a tak společně s Eir začínají pátrát hlouběji...

Severské thrillery mám hodně ráda. Většinou jsou takové jiné, neokoukané, ale i tak jsem malinko váhala, když jsem dostala nabídku k přečtení této knihy. Smrtelný hřích je totiž debutové dílo začínající švédké autorky, takže jsem vůbec nevěděla do čeho jdu, ale vzala jsem to jako výzvu. A ta se mi opravdu vyplatila!

Smrtelný hřích je skvělý, čtivý, temný a drsný thriller, který Vás prostě nenechá spát (já nebyla schopná ho odložit, takže jsem četla dlouho do noci), a vzbouří všechny Vaše emoce.

Setkáváme se zde s duem policejních vyšetřovatelek, což není až tak běžné, z nichž každá má nějakým způsobem pohnutou minulost. To samozřejmě trochu ovlivňuje nejen jejich práci, ale také jejich vzájemnou spolupráci a zároveň to z nich dělá ženy silné a velmi schopné.
Sanna a Eir - právě tato dvojice si se mnou trochu zahrávala; dost často jsem nevěděla jestli je mám mít ráda, nebo je nesnášet. A to je právě to, co u severského thrilleru potřebuji – musí u mě vzbudit nějaké emoce.

Příběh je zajímavý, napínavý, postavy i prostředí dobře popsané, a stejně jako u většiny severských thrillerů má i tento velmi osobité a „syrové“ konverzace. Když vezmu v potaz, že je to autorčina prvotina, musím říct, že je velmi zdařilá; i když bylo pár okamžiků, které se mi zdály malinko nedořešené, ale to celku nikterak neuškodilo.

Já určitě mohu Smrtelný hřích doporučit nejen milovníkům severských thrillerů. Také doufám, že se dočkáme i pokračování – s touto svéráznou dvojicí se rozhodně nudit nebudeme!

Za možnost přečíst si knihu v předstihu moc děkuji nakladatelství Grada Publishing (Metafora).

Komentáře (0)

Přidat komentář