Slzy ostrý jak břitva - detektivní román

recenze

Slzy ostrý jak břitva (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Slzy ostrý jak břitva

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Argo

Ike i Buddy Lee jsou naprosto odlišní, ale přesto mají něco společného. Oba kdysi seděli, jejich rodinné vztahy nejsou úplně ideální a teď se poznávají na pohřbu. Na společném pohřbu jejich synů, kteří byli manželé a s jejichž homosexualitou se ani jeden nechtěl vyrovnat.

V loňském roce jsem četla od autora román Asfaltová pustina, která rozhodně patří mezi moje top knihy loňského roku. A tak jsem se hodně těšila na jeho novinku, u které jsem se snažila nemít velká očekávání, abych případně nebyla zklamaná.

Slzy ostrý jak břitva je opět excelentní kousek, který jsem přečetla skoro bez dechu. Příběh je neskutečně čtivý, avšak poměrně smutný, místy velmi bolestivý, ale i tak jsou tu náznaky jikřičky naděje. Musím však upozornit, že tohle opravdu není čtení pro jemné duše! Je to totiž místy velmi krvavé a brutální čtení, které ne každý snese.

Už u předchozí knihy bylo jasné, že se autor rozhodně nebojí ožehavých témat a v této knize to jen potvrzuje. Rodinné problémy, rasové rozdíly, sexuální orientace, mafie, závislosti... je až neskutečné, co všechno se na stránky jednoho příběhu vejde a hlavně - kolik dokáže vyvolat emocí. Znechucení, vztek, zděšení, ale i chvilkové pousmání se. A věřte mi, že všechno zlé budete těm megapadouchům nakonec přát.

Slzy ostrý jak břitva je příběh dvou tvrdých chlapů, kteří se nikdy nevyrovnali s orientací svých synů, ale po jejich smrti se rozhodli spojit své síly a přijít na to, kdo ublížil jejich chlapcům. Dojemné zpovědi, které by nikdy nikomu neřekli, vzpomínky na dětství dětí, zpytování svědomí, ale i lehký souboj s předsudky. Protože jak oba zjišťují, ani barva pleti nezaručí, že se k vám bude okolí chovat lépe.

Tenhle parádní detektivní román, kde za každým rohem číhá mafie, mohu jedině doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář