Slzy ostrý jak břitva

Slzy ostrý jak břitva https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516303/bmid_slzy-ostry-jak-britva-653e9812c4195.jpg 4 15 6

Bývalý vězeň Ike Randolph už patnáct let seká latinu, a trávníky. Poté co vyšel z vězení naposled, založil si zahradnickou firmu a dodržuje zákony, jak to jen jde. Když ale černochovi zaklepe na dveře policie, tuší, že to nic dobrého nevěstí. Na to, co přijde, ale připraven nebyl. Jeho syn Isaiah se spolu svým manželem Derekem stal obětí úkladné vraždy. A i když se Ike se synem po svatbě nikdy pořádně nesmířil, teď je zdrcen žalem. Derekův otec Buddy Lee se za synovu homosexualitu styděl skoro stejně, jako se Derek styděl za otce kriminálníka. Díky svým kontaktům v podsvětí teď ale Buddy hodlá vypátrat, kdo má jeho syna na svědomí. Ike s Buddym nemohou být rozdílnější, krom zkušeností z kriminálu je spojuje jen dlouho potlačovaná láska k synům, jejichž smrt chtějí pomstít. Než si to s viníky vraždy vyřídí, budou čelit nejen vlastním předsudkům vůči světu gayů, ale i vůči sobě navzájem. Dva zavraždění synové. Dva otcové, jeden černoch, druhý běloch. Jak bude chutnat jejich pomsta?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

Razorblade Tears , 2022


více info...

Přidat komentář

alzbeta4340
13.04.2024 5 z 5

Síla krásné literatury mě přiměla vší silou sympatizovat se dvěma tatíky. Bývalým zločincem, a bývalým zločincem, alkoholikem. Se svými syny kvůli jejich sexuální orientaci za jejich života dobře nevycházeli. Jenomže po vraždě synů oba tátové zjistí, že v sobě mají spoustu trvající rodičovské lásky. A touhy se pomstít.
Děj pozvolna nabírá na obrátkách a na konci velmi pěkně graduje. Pokud vám nevadí trocha toho "nezbytného" násilí, čtení si určitě užijete. Doporučuji.

trudoš
03.03.2024 5 z 5

„Lidi rádi o pomstě mluví jako o spravedlivým činu, jenže ona je to jen nenávist v hezčím kabátě.“
Zatímco Asfaltová pustina pracovala s jednoduchou zápletkou, příznačnou pro gangsterské prostředí, v Slzách ostrých jak břitva šel S. A. Cosby trochu dál. Přirozeně zůstal nekomplikovaný děj, založený na staré dobré pomstě dvou rozdílných mužů, jejichž synové se stali obětí chladnokrevné vraždy. A zatímco se hrdinové potýkají s pouličními zločinci všeho druhu, musí se zároveň vypořádat s vlastní zaslepeností, ať už jde o barvu kůže, nebo o sexuální orientaci. Totiž, nejen že synové byli jako den a noc, ale navíc šlo o dlouholeté milence. Životem otřískaní alfa samci tak ve vlastních hlavách selhávají hned na dvou úrovních – coby muži i jako otcové. O to krvavější je brázda, kterou za sebou zanechávají, bez skrupulí postupujíce proti proudu až na samotný vrchol potravního řetězce.
Silná, strhující a syrová jízda na ostří břitvy, kombinující v sobě to nejlepší z moderního noiru a drsné školy.


SBH
05.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Zaujala mě anotace, ačkoli krváky o soubojích gangů nejsou mé oblíbené. Mimochodem obálka je ukázkově nudná a nedůvtipná.
Po dočtení mám vyloženě rozporuplné pocity. To, co jsem očekávala, jsem dostala. Hlavní hrdinové, archetypní šovinisté a rasisté projdou zásadním vývojem, nebojím se říct proměnou. Ta probíhá pomalu, postupně a uvěřitelně, postavy jsou vykreslené opravdu důkladně, a ačkoli se jedná o zabijáky, kteří ani sami o sobě nemají valného mínění, oblíbila jsem si je. Pro změnu padouši byli tak padouchovatí, že jsem jim případnou újmu na zdraví dokonce přála.
S čím mám v amerických knihách problém, jsou ženské postavy, všechny vystřižené podle jednoho mustru, zvenku (a musí to být extra pohledný zevnějšek) drsná osadnická slupka, uvnitř zlaté laskavé jádro, všechny stejné, zaměnitelné. A děti jsou vždycky roztomilé, amen sestry.
Autor se dotýká spousty problémů lidí na okraji populace, líčí je uvěřitelně a naléhavě. Akorát mám pocit, že Čechy zatracovaná Česká republika je v daném ohledu už několik desítek let úplně jinde, tak mi ty problémy přišly trochu jako z jiného světa. Ale je pravda, že moc zabijáků a motorkářských gangů v okolí nemám, to bude asi ono.
Četlo se to skvěle, příběh gradoval přirozeně, pointa byla opravdu šokující, ale zároveň logická a uvěřitelná (to rozhodně nebývá zvykem). Strohý, výstižný a chvílemi vtipný jazyk mi velmi vyhovoval, tím vznáším poklonu za překlad a vůbec redakční úpravu knihy, tak pečlivá práce je dnes naprostou výjimkou.
Hektolitry krve, vytékající střeva, mozky a jiné tělní tekutiny, létající končetiny, rozkopané ledviny a plíce, to mi po chuti nebylo. K příběhu to sedělo, ale asi bych ocenila prozření hrdinů bez té strašlivé spouště. A Šmik skončil jak? Na druhou stranu je ze stránek cítit i nezměrná láska.
Každopádně rozhodně doporučuju.

vnimat_Krasu
04.12.2023 4 z 5

Cosby je skvělej spisovatel. Už v ASFALTOVÝ PUSTINĚ prokázal, že nejenže nešetří nábojema, ale skoupej není ani na krásnej jazyk a trefný přirovnávání. Tohle jeho kouzlo - haleluja - funguje i napodruhý. Miluju, jak se zbytečně nerozkecává, jak jde rovnou po příběhu, a začátek i konec BŘITVY maj díky tomu tempo jako sprinter. Skvěle tu funguje společenský zrcadlo. Paradoxně o chlup víc než samotná revenge story, která na můj vkus jede možná až zbytečně moc po kolejích. Antagonista je tu zřejmej poměrně záhy a twisty si Cosby nechává vysloveně pro sebe. Na druhou stranu: ona přímočarost je do jistý míry i něco cennýho. Ty inspirace v drsný americký škole jsou totiž nesporný. A mrzí mě, že se dneska už moc nenosí.

TL;DR tohle je vánoční dárek pro fotry. Howgh.

katasokolov
02.12.2023 4 z 5

4/5*

To, že Cosby píše velice dobře už víme z Asfaltové pustiny. I jeho druhá, u nás vydaná kniha, je zdařilá, nicméně kvalit první nedosahuje.

Příběh se zaměřuje na pomstu dvou otců, jimž odpravili syny. Řeší se zde morální dilemata, jinakost i barva pleti.

Bylo bolestně nádherné sledovat dva muže, kteří za života synů těžko hledali pozitivní slova pro své potomky, nespadajících do žádné ze škatulek jejich omezeného vidění světa, jak si postupně začali uvědomovat, že některé věci nejsou podstatné a otcovská láska by neměla mít žádná pravidla, omezení a bariéry.

Obdobně jako v Asfaltové pustině zde autor prožene čtenáře přestřelkami a honičkami, jež vyústí v rozpletení všech otázek a ještě ho přikovají v křesle. Opět jako by se vám před očima odvíjel akční filmový biják!

Autorovu tvorbu vřele doporučuji.

PetraN17
22.11.2023 5 z 5

Přečetla jsem již druhou knihu autora a smekám.

Štítky knihy

kriminální podsvětí pomsta gayové

Autorovy další knížky

S. A. Cosby
americká
2022  88%Asfaltová pustina
2023  81%Slzy ostrý jak břitva

Kniha Slzy ostrý jak břitva je v

Právě čtených2x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce46x
Chystám se číst49x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x