Sladký průvodce po Brooklynu

recenze

Pekárna v Brooklynu (2019) 5 z 5 / Medvědářka
Pekárna v Brooklynu

Po nevydařeném vztahu Sophie doslova utíká do New Yorku, kde jí byla nabídnuta práce. Jde o výměnu za kolegyni, která zase z NY odjede do Anglie, kde bude místo ní.
Ubytování má nad maličkou pekárnou v srdci Brooklynu. Pekárnu vlastní Bella, která bydlí v bytě nad ní a peče ty nejúžasnější dortíky a zákusky v okolí. Občas jí tam zaskočí pomoci i její bratranec Todd nebo Wes, který má kousek od ní svůj krám s bylinkami.
Sophie se snaží zapomenout a tak nasadí až vražedné pracovní tempo. Jenže jak má při tom poznávat New York, když nezná nic krom cesty do práce a zase domů? Ještě že je tu Bella a hlavně Todd.

Cosmopolis letos vydalo už druhou knihu ze série Romantické útěky, kdy první to odstartovala kniha Kavárna v Kodani.
Opět se zde setkáváme se Sophií, kterou jste mohli postřehnout v Kavárně v Kodani. Ta měla naplánovaný celý svůj život po boku Jamese. Jenže to by se nesmělo stát to, co se stalo a ona se o něm dozvěděla nemilé věci. A tak se najednou místo Anglie ocitá v New Yorku. Městě tak anonymním, plného lidí, kteří jsou jí cizí.
Ubytuje se v malém bytě nad pekárnou, kterou vlastní mladá dívka Bella. Ta je vlastně její domácí a má byt hned nad ní.
Díky ní si na nové místo začíná více zvykat. Bella jí přijme mezi sebe a své přátelé a pak je tu i Todd, Bellyn bratranec. Ten pracuje shodou okolností se Sophií ve stejném časopise a díky náhodě pak mají i stejnou kancelář.
Todd s pověstí lamače dívčích srdcí není někdo, koho by Sophie potřebovala ve svém životě, protože trablů s muži má už plné zuby. Jenže Todd se projeví jako opravdový přítel. Začne Sophii ukazovat krásy New Yorku a Brooklynu. Hlavně potom co zjistí, že Sophie je celé dny zavřená doma a od příjezdu nic neviděla a nezná.
A tak se stane, že Sophie má kolem sebe opravdové přátele. S Bellou jí spojuje i jejich vášeň pro vše sladké a pro pečení. To se ukáže jako ten správný lék na těžkosti s spojené s nešťastnou láskou.
New York a hlavně Brooklyn si zamiluje. Jenže najednou se blíží konec práce v časopise a ona je postavena před volbu a to nejen jednu. Jak tohle asi dopadne? Vybere si správně? A co James? Nepřijde nakonec i on s prosíkem o odpuštění a pokud ano, Rozhodne se Sophie správně?

Jsou knihy, které musíte přečíst hned, jak je máte v ruce a pak ty, které se ohlásí sami v ten pravý čas. U mě ten čas nastal na konci prázdnin. To jsem se pak těšila z každé stránky a příběh si vychutnávala.
Zprvu vás možná ani nenapadne, že by příběh mohl mít něco společného s předchozí autorčinou knížkou, ale jak jsem tam zavětřila jisté indície, tak mi to nedalo a šla jsem listovat do Kavárny v Kodani. Paměť mi sloužila dobře a já už si pak v klidu vychutnávala stránky před sebou.
Pekárna v Brooklynu je přesně taková, jakou ji čekáte. Milá, hřejivá a skončí přesně tak, jak čekáte. Julie Caplin si drží svůj osobitý styl a vám je při čtení dobře. Cítíte vůni kávy a dortíků, kdy jste v pekárně a lehký sluneční svit, když sedíte na trávě v Central parku.
Občas jsem si říkala, jak tohle může dopadnout. Nebo spíše, jak se k vytouženému konci naši hrdinové dostanou. Občas jste si totiž víc připadali jako na výletě. Poznávali jste město spolu se Sophií a dostali jste se i mimo velké jablko. Měla jsem chuť ta místa poznávat sama, jak živě byla vykreslena a tak jsem i neváhala vyhledat si několik oblíbených blogerů, kteří jsou zaměření na cestování a hlavně život v NY.
Když jste pak byli v pekárně a čekali než se upečou mufiny nebo váleli těsto společně se Sophií a Bellou, doslova jste cítili tu sladkou vůni kolem vás. Jak já Sophii obdivovala, když zdobila tisícemi perliček jeden svatební dort. Na to bych fakt trpělivost neměla.
Prostě a jasně - kniha je ideální odpočinkové čtení. Není to úplně přeslazená romantika, ale tak akorát a ještě se podíváte do koutů země, kam možná cestuje pouze skrze svou fantasii nebo prostřednictvím televize či videí.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
13.03.2023

Pěkná recenze. Myslela jsem, že to bude jen kopie na Kavárnu v Kodani. Ale asi jí dám některý víkend přece jen šanci.