Sladké sny – česká dystopická sci-fi

recenze

Sladké sny (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Sladké sny

Když svět zasáhla epidemie, bylo nutno vymyslet lék pro jeho záchranu. Lék se našel, ale lidstvo ztratilo schopnost spánku. A tak se plně využívají dny, k regeneraci těla se používají kryokomory, jenže lidé touží po spánku a snech. Proto se daří obchodu s drogou, která se jmenuje Sladký sen...

Přiznám se rovnou, že jsem se knihy maličko bála, ale anotace je tak lákavá, že jsem se zas tak dlouho nerozmýšlela. A ještě ta úžasná obálka! („Naživo“ vypadá mnohem lépe!)

Je to naprosto parádní čtení! Svižný, akční a napínavý děj, který se odehrává ve světě bez spánku, kdy je lidstvo rozděleno na kvadranty a vládne mu královská rodina. Ti nejchudší neznají obyčejné jídlo, ale výživové koncentráty a jedinou zábavou pro všechny je korida, ale i ta je jiná, než jak ji známe my – v aréně jsou totiž robobýci.

Zajímavá zápletka a svět, sympatické postavy a hlavně naprosto plynulý text. Proč to zmiňuji? Ono se to po přečtení nezdá, ale je to autorčina prvotina. Ovšem Kateřina Huňová je zvyklá pracovat se slovy a zde je to hodně znát, což je velké plus.

Z knihy jsem naprosto nadšená a mohu ji jen a jen doporučit! Ale i tak si dovolím zmínit jednu věc, která mi tam trochu chyběla - maličko detailnější popis světa. Jistě, nebylo to hlavní téma knihy, ale několikrát jsem se přistihla že přemýšlím, jak velké je město, co je v okolí... a když vezmu v potaz co všechno tam autorka vymyslela, tyhle detaily tomu prostě drobet chybí. Ale nevadí, je to boží i bez toho!

Za recenzní výtisk moc děkuji Fantom Print

Komentáře (0)

Přidat komentář