Skvělý příběh o buddhismu nejen pro děti

recenze

Princ z Lumbini (2021) 5 z 5 / cornetka
Princ z Lumbini

Autorka nás na několika stránkách seznamuje s princem z Lumbini, který byl zprvu chráněn od všech zlých situací a věcí. Časem mu už ale nestačilo být obklopen pouze tím hezkým a chtěl poznat něco nového. Jel tedy do města, kde viděl starého a nemocného člověka, který byl pro něj velkým překvapením. Nakonec se vydal do sveta, aby zjistil, jaký je opravdový život. Během jeho putování začal vykládat své učení lidem, dokázal je povzbudit a tak byl víc a víc oblíbený.

Dle mého je příběh už pro trochu starší děti a i v tomto případě je moc pěkně zpracovaný. Na konci knihy najdete něco víc o hlavní Buddhově myšlence a o opěrných bodech tohoto učení. S klidem tedy můžu říct, že kniha není jen pro děti, ale dokáže přiblížit toto myšlení i dospělým.

I tato kniha obsahuje nádherné ilustrace, které příběh dokreslují a doplňují. Mě osobně zaujal také formát, který vychází právě z toho, jak se čtou buddhistické texty, jak mě upozornila Zuzana Rabasová.

Jak autorka vysvětluje v doslovu, vytvořila tuto knihu, aby přiblížila buddhismus veřejnosti. Sama se tomuto učení věnuje více než deset let a vnímá díky němu spoustu pozitivních změn.

A také u této knihy platí, ze výtěžek jde do rozvojového fondu Bridge 4 Peole, v rámci kterého budou podpořeny nejchudší země světa.


Princ z Lumbini Princ z Lumbini Zuzana Rabasová

Buddhův příběh nejen pro děti. První část knihy je samotný příběh Buddhy. Druhá část předkládá hlavní buddhovy myšlenky. Grafické zpracování je inspirováno indickými a tibetskými sútrami, které se dodnes vydávají v tomt... více


Komentáře (0)

Přidat komentář