Skryté poselství nabízí zajímavý úvod do světa Království lotosu

recenze

Skryté poselství (2019) / LukBook
Skryté poselství

Fantasy román Skryté poselství od Elizabeth Bear vyšel v edici Pendragon, která přináší klenoty světové fantasy. Dokáže se v Čechách poměrně neznámá autorka prosadit ve velké konkurenci zaběhlých tvůrců?

Nutno podotknout, že se nejedná o její první román přeložený do češtiny. Můžete totiž narazit na dvě knihy z její trilogie Jenny Caseyová, která se odehrává v nedaleké budoucnosti. I přesto se nedá říct, že by u nás byla autorka více oblíbená. V zahraničí přitom posbírala několik cen jako Hugo, Sturgeon, Locus a Campbell Awards. Rozhodně tedy můžeme naznačit, že její dílo nepostrádá patřičnou kvalitu. První díl trilogie Království lotusu se jménem Skryté poselství vyšel v originále roku 2017 a nyní se konečně dostává i k nám.

Čtenář se ocitá v nebezpečné říši, kde jsou proroctví brána velice vážně a válka mezi jednotlivými královstvími je na spadnutí. Od začátku vlastně sledujeme tři dějové linie. V jedné (a pro mě nejzajímavější) následujeme dvojici válečníků, kteří mají doručit vzkaz královně Lotosového království. Aby splnili tento úkol, připojili se ke karavaně, kterou mají ochraňovat. Jedním z nich je obávaný válečník Smrťák a druhým železný muž (doslova) Gage.

Jedná se o velice zajímavé postavy, které spojuje přátelství. Dochází mezi nimi někdy k vtipnému popichování a humor je rozhodně jedna z jejich silných stránek. Brzy si je oblíbíte, i díky jejich bojovým schopnostem. Na první pohled atraktivnější je určitě Gage. Jedná se o určitou formu robota, který byl stvořen čarodějem a měl být jeho jediným pánem. Po jeho smrti se ovšem vydává na vlastní cestu. Oproti tomu Smrťák je přecijen více člověkem s city, ale zároveň je docela tajemný. Dlouhou dobu nebudete vědět, co si o něm vlastně máte myslet.

V dalších kapitolách se přesouváme mezi dvojicí panovnic Mrithuri a Saje, které vládnou bez manželů svým královstvím. Jejich osudy a události jsou velice důležité pro celou knihu, ale začíst se do nich je ze začátku trochu složité. Jazyk je velice básnický, obsahuje celou řadu neznámých slov a chvílemi může čtenáře trochu zmást a být méně přitažlivý. Kroky těchto královen hodně ovlivňují proroctví, které čtenář postupně poznává.

Až s postupem času začne být i v jejich případě děj trochu napínavější a poutavější. Samozřejmě tomu tak někdy u prvních dílů bývá, že začátek je trochu pomalejší, takže to někteří ani nebudou brát jako zápornou vlastnost.

Jakmile se ovšem dají události do pohybu, začne se před vámi odvíjet velice sympatický příběh, kterému neschází dostatek bojů, intrik politiky, a nakonec i zárodků lásky. Druhá polovina je opravdu výrazně jiná než ta první, takže se rozhodně nenechte v úvodu odradit.

V samotném závěru už bude s nadšením očekávat, jak se věci vyvinou a s některými hrdiny budete určitě i soucítit. Postavy jsou vytvořené s velkou empatií a nabízejí prostor k tomu, abyste je měli rádi nebo je nenáviděli.

Rovněž samotné prostředí působí na čtenáře velice barvitě a nabízí mu zážitky v krásných i temných kulisách. Budete putovat po nemilosrdné krajině plné banditů nebo chodit po velkých palácích a městských zástavbách. Rozdíly mezi jednotlivými lokacemi jsou poměrně patrné a ukazují na odlišnosti mezi bohatstvím či zkázou.

Skryté poselství je ze začátku trochu obtížnější na čtení, ale s blížícím se koncem vás zcela pohltí a nebude chtít pustit. Budete se bát o zdraví některých postav, radovat se z jejich úspěchů a plakat nad některými ztrátami. Celý svět Království lotosu působí dostatečně fantasticky, aby zaujal vaše čtenářské buňky. Rozhodně vás tato kniha navnadí na celou trilogii, kterou určitě budete chtít dočíst.

Komentáře (0)

Přidat komentář