Šípková Růženka šmrncnutá slovanskou mytologií

recenze

Paní jara (2023) 5 z 5 / Kikina182
Paní jara

Svět, jak jsme ho znali, již neexistuje. Děti jsou brány rodičům a vychovávány v ústavech, kde se rozhoduje o jejich další budoucnosti. Lidi už dávno zapomněli na svou lidskost. Stále je tu však naděje na záchranu. Bohyně Vesna se probouzí a je připravena stát po boku obyčejných smrtelníků. Je totiž jednou z nich.

Autorka má skvělý styl psaní. Díky kombinaci příběhu a autorčina stylu psaní mě kniha okamžitě pohltila a já se nedokázala odtrhnout. Navíc je doplněna o několik básniček, které jsou povedené a doplňují knihu.

Paní jara je dystopie inspirovaná Šípkovou Růženkou šmrncnutá slovanskou mytologií ve stylu Selekce. Zároveň je příběh ale úplně nový. Pouze se v něm vznáší atmosféra známa, která mu však jen přidává na čtivosti.

Kombinace různých žánrů a témat je skvěle vyvážená a jednotlivé části příběhu do sebe perfektně zapadají. V knize nechybí vtipné, roztomilé, akční, drastické ani nebezpečné scény. Je zde všechno.

Autorka vytvořila zajímavý svět budoucnosti, který působí reálně a vlastně i do jisté míry pravděpodobně. A ačkoli se v téhle knize téma slovanské mytologie teprve probouzí, svým způsobem se zde objevuje na každém kroku.

Milostná linka je perfektní. Chemie mezi hlavními hrdiny je přímo hmatatelná a už od první chvíle jsem jim zkrátka musela fandit. Těšila jsem se na každou jejich scénu a neskutečně jsem si je užívala.

Většina postav je komplikovaná a mnohovrstvá. Vystihnout je a zároveň neprozradit některé jejich rysy dříve, než to vyžadoval příběh, rozhodně nemohlo být lehké. Autorka se s tím ale poprala a výsledek je boží.

Paní jara je úžasná kniha, která je úplně nová, originální a především prudce návyková. Absolutně jsem se do ní zamilovala a není nic, co bych jí mohla vytknout. Upřímně doufám, že druhý díl bude hotový co nejdřív, protože nutně potřebuji vědět, jak bude tahle dokonalost pokračovat.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji autorce Alex Sold.


Paní jara Paní jara Leandra Sold (p)

Příběh Vesny, bohyně jara. Když svět, jako ho dnes známe, už neexistuje. Když děti vyrůstají jen v ústavech. Když další válka zničila i poslední střípky lidskosti v nás, přichází ona. Paní jara zahalená v oparu prvních jarních... více


Komentáře (0)

Přidat komentář