Šíleně, hluboce

recenze

Alan Rickman: Deníky (2023) 5 z 5 / Kikina182
Alan Rickman: Deníky

Alan Rickman je legenda. Mnoha lidem se zapsal do srdce díky svým divadelním či filmovým rolím, ale nebyl to jen herec, který ovlivnil mnoho generací umělců i diváků. Byl to také obyčejný člověk, který byl milován svými blízkými. Ať už skrz televizní obrazovky, prkna nebo osobně, ovlivnil spoustu lidí a z různých důvodů se zapsal do jejich srdcí. Alana nám už bohužel nic nevrátí, ale díky jeho manželce mají všichni možnost alespoň skrz jeho deníky lehce nahlédnout do jeho života.

Ještě než se pustím do samotných deníkových záznamů Alana Rickmana, musím vyzdvihnout předmluvu od Emmy Thompson. Byla svižná, vtipná a myslím, že dokázala perfektně vyjádřit, jaký byl Alan Rickman člověk. Popravdě mi při čtení bylo líto, že Emma Thomson nesepsala do samostatné knihy některé své zážitky s Alanem Rickmanem, myslím si, že by to bylo úžasné.

Deníkové záznamy Alana Rickmana nejspíš nikdy neměly být určeny jiným očím než těm jeho. Proto se nedá mluvit o nějaké estetičnosti nebo souvislosti. Jsou to záznamy schůzek a nabídek, každodenní běžné myšlenky, které mu prolétly hlavou, i nějaká hlubší zamyšlení.

Deníky Alana Rickmana nám vlastně zprostředkovávají to, jaký Alan byl. Nebo spíš střípky toho jaký byl, jelikož pár útržkovitých záznamů nikdy nedokáže obsáhnout celou jeho osobnost. V zásadě ale jeho zápisky jen potvrdily to, co o něm říkala Emma Thompson v úvodu a co jsem si o něm myslela už před přečtením knihy. Byl to úžasný člověk.

Kromě přepisu obsahuje kniha i pár ukázek z jeho deníků. A musím říct, že Alan opravdu škrabal a není mi vůbec jasné, jak to po něm někdo přečetl. Nebo jak to dokázal přečíst sám po sobě, když jsme u toho. Ale tak nějak se mi k němu ten škrabopis hodí. Navíc měl některé ze svých záznamů opatřené nádhernými ilustracemi, což jen dokazuje, že to byl opravdu muž mnoha talentů.

Je mi líto, že se Alan nikdy nedostal k tomu, aby sepsal svůj příběh. Nepochybuji o tom, že by byl výsledek opravdu skvělý. Ostatně všechno, do čeho se tento muž pustil, dopadlo skvěle. Ale i tak jsem ráda, že jsme dostali alespoň takhle možnost nahlédnout do jeho života. Jen doufám, že by to Alanovi nevadilo.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia.


Alan Rickman: Deníky Alan Rickman: Deníky Alan Rickman

Deníky Alana Rickmana jsou jedinečnou pozvánkou do mysli autora – jednoho z nejoblíbenějších herců dnešní doby. Alan Rickman i po své smrti zanechal odkaz herce světové úrovně a jeho důstojnost, profesionalita i zvučný hlas nepř... více


Komentáře (0)

Přidat komentář