S malou pomocí přátel a vtipu, ale s velkou náloží informací

recenze

S malou pomocí přátel (2023) 5 z 5 / KočkomilkaJana
S malou pomocí přátel

V pořadí druhá detektivka českého autora Honzíka Švancary v hlavní roli s mým milovaným detektivem Viktorem Náplavou! Na knihu jsem se třepala jak dítě na Vánoce či školák na velké prázdniny. Když mi ji Jan Švancara poslal, málem jsem všeho nechala a vrhla se na čtení. Situace tomu bohužel nechtěla - šéf by asi těžko pochopil, proč mi práce stojí a já se culím na mobil jak školačka na zamilované psaníčko…

S malou pomocí přátel nás vezme znovu do Brna, do jeho současné podoby a opět se budeme prodírat i kusem minulosti na místech, která můžeme okamžitě navštívit - dát si kafe v Moravské zemské knihovně či se projít Björnsonovým parkem, kolem Špilberku a navšívit hudební bar či se sejít pod hodinami na Čáře. Setkáme se starými známými v podobě policejního rady, Marcelou a Víťou. Přibudou nám i postavy nové, které, DOUFÁM, Jan Švancara použije v pokračování. Protože série s Náplavou MUSÍ pokračovat. Pro mne se z ní stává závislost.

Nejde tedy o ten druh závislosti, který si Viktor pěstuje v Oku - i když i u té jsem zvědavá, kam Švancara posměruje. Moje záliba ve Švancarových knihách je intelektuální. S malou pomocí přátel nás tentokrát seznámí s událostmi kolem StB! A odborného výkladu, kterého se nám dostane, se člověk nemůže nabažit! Švancara umně kombinuje černý humor Náplavy a zajímavé reálie České republiky s koncentrací v Brně. Od minula se dokonce “lehce poučil’” a neudělal z Viktora superhrdinu! Ale pojďme se mrknout na děj (pokud jste náhodou nekoukali na anotaci na netu).

V Brně je postřelen bodyguard vlivného podnikatele. Měl u sebe Náplavovu vizitku a tak bylo jasné, že Viktor neodolá a pustí se do pátrání. S malou pomocí přátel, starých i nových, se pak Náplava dostane blízko k vojsku a do kasáren nebo manželské poradny. Kniha je vlivem volby prezidenta i celkem hezky představitelná, protože postřelený je bývalý voják a dobrý přítel generála - pokud si tedy knihu vizualizujete jako já, jistě si do role dosadíte konkrétní osobu. Trošku jsem měla problém se vzpomínáním, jak vypadá Marcela či Víťa, ovšem jejich větší přínos byl v komunikaci s Viktorem než v tom, o jaké postavy vlastně šlo. Oproti tomu nováčci dostali v příběhu dost prostoru na to, aby si je člověk “osahal” a získal k nim vztah. Rovněž použití brněnského hantecu bylo natolik luxusní, že Švancarovi odpouštím absenci množství humoru. Vtipného glosování života ať už v myšlenkách či slovním projevu Náplavy ubylo. Jakoby se ukázala další, hloubavější či vnitrospektivní část osoby detektiva. Švancarovi to dalo jedinečnou šanci svého hrdinu více zhmotnit a přiblížit čtenáři. Taky se tím vyhnul stereotypu, takže se znalec prvního dílu nenudil. Ale nebojte, i tak se dost pobavíte - i když Viktor ubral plyn, stále hraje svým humorem první ligu.

No ale jde přece o detektivku! Co bych to byla za člověka, kdybych si neudělala nějaký vztah i k případu. Maličko mi vadilo, jak se Švancara popasoval s honorářem za odvedenou práci soukromého detektiva - zmínky působily mírně strojeně, i když byly víceméně na správných místech. Líbilo se mi uvažování Náplavy v řešení zápletky. Jel si svoje, i když mi jako čtenáři utíkaly myšlenky do různých směrů. Na to, že je Viktor spíše pro rebelii, byla detektivní práce vedena organizovaně a přehledně. Musím Švancarovi nechat, že krásně vybalancoval volnost myšlení slídila a strukturu jeho práce, aby se nikdo nezamotal. I když i tak jsem byla občas zmatená, když se zničehonic v nové kapitole objevilo nové jméno a Náplava hned věděl, o koho jde. Lze to ovšem přičíst mé roztěkanosti (nebo to uniklo i betačtenáři?).

To, že tentokrát měla na pátrání po pravdě vliv štěstěna, opomíjím, protože jak jsem zmínila, Viktor tentokrát nebyl superhrdina. Švancara mu sice nechal kus prostoru pro akci a nebezpečí, jenže vsadil na silnou Viktorovu stránku a neskonale dokonale využil nových aktérů příběhu. A právě o to více jsem zvědavá, kam povede další díl!


S malou pomocí přátel S malou pomocí přátel Jan Švancara

Druhý díl detektivní série ze současného Brna, kterým vás opět provede svérázný detektiv Viktor Náplava. V Brně před justičním palácem je za bílého dne postřelen muž, v jehož kapse se najde vizitka detektiva Náplavy. Soukromému... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

jaroiva
27.02.2023

Taky jsem se těšila a určitě nebyla zklamaná, takže se přidávám k zájemcům o další díl :)