Rytíř s krutým srdcem

recenze

Obávaný rytíř (2023) 4 z 5 / Kikina182
Obávaný rytíř

Jax de Velt přepadne hrad Pelinom. Všichni muži mají být zabiti, ale dcera správce Kelli Jaxe uprosí, aby jejího otce ušetřil. Navzdory své pověsti Jax souhlasí a brzy začíná ke Kelli cítit náklonnost. Ovšem nic není tak jak se zdá, nikdo nic nedělá bez důvodu.

Moc se mi líbí autorčin styl psaní. Je čtivý a nechybí mu spád. Sice v něm není nouze ani o popisy, ale autorka to dokázala přesně vystihnout, takže jich je tak akorát a nebrzdí příběh.

Příběh je hodně podobný jiným historickým romancím, ale jednou věcí se výrazně odlišuje. Hlavní hrdina si rozhodně nebere servítky. Je krutý, dělá cokoli, co mu je ku prospěchu bez ohledu na to, jestli tím ublíží ostatním. To se mi hrozně líbí, protože to sedí k době a spousta příběhů se takové surové skutečnosti vyhýbá ze strachu, že by tím čtenáře urazila.

Celkově je příběh hodně předvídatelný, ale ta drsnost mu zkrátka dodává na originálnosti. Navíc se v průběhu knihy odehraje několik překvapivých zvratů, které by mě vůbec nenapadly.

Kamenem úrazu jsou bohužel postavy. Sice jsou na začátku dobře popsané, ale jejich vývoj působí nereálně. Kelli na začátku působí jako chytrá a odvážná dívka, ale s postupem knihy se z ní stala naivka. Stejně tak Jax je ze začátku krutý, ale postupně měkne. Tyhle změny, obzvlášť v takovém velkém měřítku, mi přišly nereálné a dost mi zkazily povedený příběh.

Obávaný rytíř je krásná historická romance, ve které nechybí kapka drsnosti. Bohužel jí na reálnosti ubírají nereálně změny chování hlavních postav, které se odráží v celé knize. Ale i tak si myslím, že kniha určitě stojí za přečtení. Může nabídnout mnoho věcí, které jí odlišují od jiných milostných příběhů.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)

Přidat komentář