Rodinná tragédie během třicetileté války

recenze

Záhada černolických vražd (2021) 5 z 5 / cornetka
Záhada černolických vražd

Začátek knihy není zrovna příjemný – hned v úvodu se dozvídáme o Johance, která se pomátla, jakmile se vrátila od rodičů. Nikdo neví, co se stalo nebo co viděla, ale Johanku to tak rozhodilo, že si dobrovolně sáhla na život. Cítila se vinna za to, co se stalo. Záhy se dozvídáme o rodinné tragédii - zemřela její matka, otec a bratr Martin. Nikdo ale pořád netuší, co se v rodném domě Johanky událo. Podezření padne na Johančina manžela Viktorína. To se ale nezdá Borkovi, původně obyčejnému zapisovateli, který se pouští do vyšetřování.

V ději se posouváme zpátky o 15 let. Tento návrat nám pomůže pochopit, jaká byla rodina Johanky a v jakých poměrech si žili. Otec se synem Martinem si příliš nerozuměli a tak se Martin rozhodl odejít a nechat se naverbovat k vojsku. Pro matku to bylo velké zklamání, obzvlášť poté, co ji samotnou vojáci znásilnili a sebrali několik zvířat, sami pak neměli co jíst. Od toho okamžiku začala být matka na všechny zlá a bylo těžké s ní vyjít. Martin byl po nějaké době ve válce zraněn a jelikož jeho zranění bylo nevyléčitelné, byl z armády propuštěn a vydal se na cestu domů. Nejdřív se zastavil u Johanky, která mu poradila, ať hned rodičům nepřiznává, kdo je a vydává se za pocestného. Tato rada ovšem nepřinesla takový účinek, jak si Johanka představovala.

Děj knihy se odehrává především v Černolicích během třicetileté války, kterou trpěl nejvíc obyčejný lid – vojáci zplundrovali a poničili všechno, co se jim připletlo do cesty, navíc vesničany okradli o všechno, co jim bylo k užitku. A právě tento přístup vojáků mnohé obyvatele na tolik změnil, že zahořkli, zatrpkli a stali se nesnesitelnými pro ostatní – přesně tak, jak se to stalo také Alžbětě, matce Johanky. Právě tyto její vlastnosti jí natolik zastínily mysl a ovládly její chování, že udělala to, co udělala.
Ze všech postav jsem si nejvíc oblíbila Borka, který dokázal jednat s lidmi tím správným přístupem, byl spravedlivý a férový. A že dokázal vyšetřit hned dva případy, tak to byla pro něj ta nejlepší odměna. Za sebe musím říct, že je kniha čtivá a dokázala mě vtáhnout do děje, který pěkně plynul. Můžu ji tedy určitě doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář