ŘEKA MĚ VOLÁ DOMŮ

recenze

Řeka mě volá domů (2024) 4 z 5 / Knižní střípky
Řeka mě volá domů

46/2024
ŘEKA MĚ VOLÁ DOMŮ
ELANOR SHEARER
Nakl. IKAR
Rok vydání 2024
280 stran
4*/5

1834, plantáž Providence, Barbados
Král zrušil otroctví, ale vynalézavý majitel plantáže své otroky obeznámil s tím, že se z nich stávají tzv. učňové a dalších 6 let pro něj budou muset stejně dřít do úmoru tak, jak tomu bylo doposud.

Jedna z otrokyň, naše hlavní hrdinka Rachel, se rozhodne utéct. Hlavní motivací pro útěk je pro ni snaha najít svých pět dětí, které jí z různých důvodů byly odebrány a prodány... Rachel měla dětí mnohem více, ale pouze u těchto pěti je šance na to, že by je mohla nalézt ještě živé. A my začínáme sledovat její cestu, cestu matky, která nebylo dáno žít se svými potomky. Nikdy nikdo s ní nezacházel jako s lidskou bytostí, ale pouze jako s majetkem.

Pokud máte rádi téma otroctví v knihách, které já jsem si mimochodem zamilovala kdysi dávno, když jsem poprvé četla mou milovanou CHALOUPKU STRÝČKA TOMA, je tato kniha přesně pro vás. Nicméně počítejte s tím, že spíše než problematika otroctví, která samozřejmě je zde stále přítomna, je to kniha o mateřství, o lásce matky ke svým dětem.

Byly chvíle, kdy mi tento příběh dal po emocionální stránce neskutečně moc zabrat. I přes všechny ty silné pasáže, jsem si však myslela, že mě kniha rozhodí ještě více. Nečetla se mi lehce, docela dost mě rušily pasáže s přímou řečí otroků/učňů, které byly, samozřejmě schválně, napsány velice nespisovně, aby vynikla jejich nevzdělanost. Nicméně jako celek knihu hodnotím hodně vysoko, stoprocentně se jedná o příběh, který stojí za přečtení.
( BŘEZEN 2024)

Komentáře (0)

Přidat komentář