Recenze knihy Ivany Novákové Serafína a drak

recenze

Serafína a drak (2018) / Katchenka_dee
Serafína a drak

Recenze knihy Ivany Novákové Serafína a drak


Autor: Ivana Nováková
Nakladatelství: KKnihy.cz
Rok vydání: 2019
Počet stran: 353

Serafína a drak čtenáři slibuje příběh ze světa fantazie okořeněný silnou romantickou linkou. Je to jedna z mála českých knih, která se směle řadí do kategorie young adult literatury. Jak se jí to podařilo? Má mladým čtenářům co říci, nebo je to jen nepovedený pokus Ivany Novákové zařadit se po bok zahraničních fantasy autorů?

Kniha vypráví příběh Serafíny, lidské dívky pokorně žijící se svou rodinou ve světě ovládaném vílami. Intrikářskými podivnými bytostmi bez soucitu, které využívají a ovládají podrobené bytosti a nemají s nimi slitování. Vílám vládne královna Elytrigie, z jejíhož rozhodnutí má být mladičká Serafína obětována drakovi. Rodina přijme hrozbu její smrti poměrně chladně, a tak se Serafína smířená s osudem poslušně vydá na cestu do blízkého vílího paláce, aby byla obětována. Netuší jak moc ji ta cesta změní život, že na ní najde vnitřní sílu poprat se s osudem do posledního dechu, netuší ani to, že na jejím konci najde lásku svého života. Čtenář je tak pohlcen osudy mladé dívky a jejího milého, prince Azdarchona. Drží jí palce v boji s drakem, zlou královnou Elytrigií a nakonec i s vlastní rodinou, před níž si musí lásku k princi obhájit.
Kniha je psána velmi čtivě, kombinuje barvité popisy krajiny a měst s konverzačním humorem jednotlivých postav. Zejména slovní přestřelky mezi Serafínou a Azdarchonem si čtenář užije. Děj tak ožívá skrze zdařilou kombinaci líčení s básnickými prvky a hovorového jazyka okořeněného jemným sarkastickým humorem. Je bezesporu velmi čtivý a napínavý.

Young adult není můj šálek kávy, protože nemám ráda, pro mě nepochopitelné hrdinky. Což spolu s faktem, že se jedná o knihu čeké autorky, ve mě vyvolávalo skepsi, s níž jsem ke čtení knihy zpočátku přistoupila. Jenže prvních pár stránek knihy mě naprosto pohltilo a skvěle vystavěný příběh mě ze svých sítí nepustil až do konce. Serafínina postava, ač ctí principy žánru, se umípoprat se svým životem sama a prokáže opravdu silnou vůli a odhodlání postavit se osudu i vlastním lidem. A to se mi na ní velmi líbí. Knihu jsem přečetla doslova jedním dechem. A musím konstatovat, že Serafína a drak je skutečně dobrým zástucem young adult literatury na české knižní scéně. Doporučuji ji nejen mladým čtenářům, ale každému, kdo hledá v knize odpočinek od všedních starostí a chce se alespoň na chvíli ponořit do fantastického světa draků, víl a šťastných konců.
Pokud vás kniha zaujala, zakoupit ji můžete zde.

Komentáře (0)

Přidat komentář