Recenze knihy Buď špička mezi lektory

recenze

Buď špička mezi lektory (2019) / Marryg
Buď špička mezi lektory

Recenze knihy Buď špička mezi lektory od autorky Lucie Gramelová
Marianna Gorroňová

Tuto knihu jsem si zakoupila jednak ze zájmu profesionálního jakožto lektorka a vnitřní motivace na sobě pracovat a zlepšovat se, a jednak také proto, že je Lucie moje kolegyně a kamarádka, přičemž se vzájemně podporujeme a fandíme si.
Styl knihy na mne působil semi-profesionálně. 9 plus 10. kapitola byly systematicky rozřazeny a každá se věnovala určité problematice v životě nejen lektora, ale i podnikatele se zaměřením na jazykové služby. Ocenila jsem, že kromě textu tmavé barvy na bílém podkladě Lucie zvýrazňovala klíčové pojmy zeleným fixem v knize anebo vkládala tabulky zelené a šedé barvy s množstvím bodů pro celkový souhrn a přehled probíraného tématu. Též se mi líbila cvičení, kde Lucie v tabulkách zadala úkol či pokládala dotazy a do knihy se daly vpisovat odpovědi. Text tedy nebyl tak nudný, proto jej označuji za semi-profesionální.
Co se obsahu týče, dozvěděla jsem se plno nových věcí, nicméně se mi po přečtení knihy zdálo, že Lucie upřednostňuje práci se sociálními médii (propagace lektora na sociálních sítích, tvorba nových kurzů atd.) a ani ne tolik fyzickou práci lektora přímo s klienty. Samozřejmě, že ne celá kniha se tomuto způsobu práce věnovala. Velmi mi pomohl podnikatelský plán v kapitole 3, který jsem si rozepsala na několik stran. Také jsem měla dojem, že je kniha určena spíše pro lektory, kteří si chtějí založit svou vlastní firmu a ne pro živnostníky, kteří již na poli výuky jazyků dlouhodobě podnikají a chtějí zlepšit své služby.
Velmi jsem také ocenila Luciinu spolupráci s kolegy a kolegyněmi v oboru tím, že do knihy vkládala podkapitoly a rozhovory s lektory, kteří učí jazyky svými vlastními metodami, a funguje jim to. Lucie jim v rozhovorech pokládala otázky týkající se inspirace pro podnikatele a tím toto téma rozvíjela. Po přečtení si každé kapitoly či rozhovoru jsem nabyla dojmu, že každý podnikatel má 1 metodu, kterou zde ve vícero stránkách rozvíjí.
Shrnutě podtrženo, ač jsem řadu věcí znala z praxe či z akcí, které Lucie pořádá, opět mně to posunulo a knihu bych doporučovala číst lidem, kteří uvažují o založení si vlastní firmy. Kapitolu 7 o každodenní realitě lektora bych zase doporučila těm, kteří by chtěli pracovat jako lektoři nebo právě začali. Lucie v této knize poskytuje plno tipů, jak výuku obohatit nejen výukou samotnou, ale i budováním vlastní značky a vytvářením vlastních pravidel, která z lektora činí toho, kým je.
Děkuji za možnost inspirace a posunu, Lucko. Opět. 

Marianna Gorroňová,
v Praze dne 30. srpna 2019.

Komentáře (0)

Přidat komentář