Psychothriller, který si nebere žádné servítky

recenze

Hříšnice (2019) / LukBook
Hříšnice

Psychologické thrillery patří k nejoblíbenějším žánrům na literární scéně. Jedním z velice zajímavých zástupců této kategorie je i Hříšnice od německé autorky Petry Hammesfahr. Nové vydání přineslo v prvním měsíci letošního roku nakladatelství Omega.

Rozhodně se připravte na těžkou váhovou kategorii, protože tahle kniha nepatří mezi oddechovou literaturu. Od začátku do konce chrlí na čtenáře poměrně složitý příběh plný odboček, a především návratů do minulosti.

Hlavní postava Cora Benderová jednoho dne vyrazí na pláž společně se svým malým synkem a manželem. O chvíli později se na stejném místě nachází v tratolišti krve muž a Cora je zatčena policií. Celkem jasný případ, vidělo ji spoustu svědků, včetně jejího manžela. Ale proč to udělala? Jednalo se o náhlé pominutí smyslů nebo je za celou věcí něco víc?

V knize Hříšnice tedy téměř od začátku známe vraha a po zbytek příběhu se honíme za vysvětlením. A rozhodně se nebude jednat o jednoduchou záležitost. Vedle vyšetřování v přítomnosti se čtenář velice často ocitá v minulosti, která postupně odkrývá dospívání a rodinné poměry vražedkyně. Děj vlastně skáče z přítomnosti do vzpomínek velice často a naprosto neočekávaně, takže někomu se to může zdát lehce neuspořádané až chaotické. U této knihy musí člověk prostě trochu více přemýšlet, aby si dal dohromady všechny souvislosti.

Hlavní postava Cora a její stavy i zážitky z dospívání jsou napsány opravdu barvitě a předvádějí pěkně temnou podívanou. Připravte se na pořádné psychostavy, které vás možná budou provázet ve vašich představách. Přestože v knize najdeme řadu dalších postav, hlavní hrdinka si právem usurpuje většinu vaší pozornosti.

Pochmurná atmosféra tohoto díla opravdu není pro slabší povahy a staví na mistrech thrillerových až hororových žánrů. Ne náhodou je autorka nazývaná Stephenem Kingem v sukni. Můžete se „těšit“ na témata jako jsou drogy, násilí a incest. Velice důležitou roli sehraje i náboženský fanatismus, který prostě dokáže vyvolat v lidech velice negativní postoje. Několik okamžiků knihy je opravdu smutných až depresivních.

Jak jsem již psal, kniha nepatří mezi zrovna jednoduché. Možná by mohla být o pár stránek užší a trochu méně komplikovaná. V některých okamžicích pravdu působí až chaoticky a myslím si, že většina čtenářů bude občas trochu tápat. Na druhou stranu celý děj působí opravdu mysteriózně a zejména návraty a příhody z dětství jsou velice šokující.

Na motivy knihy vznikl i seriál, který vydala společnost Netflix. Prozatím jsem měl možnost shlédnout první díl a rozhodně se bude rovněž jednat o zajímavou záležitost. Knižní předloha ovšem nabízí daleko propracovanější a obsáhlejší formu a nebojí se jít do větších detailů. Jestliže jste tedy viděli zmiňovaný seriál, určitě se nebojte si přečíst i knihu. Nebudete zklamáni.

Hříšnice je opravdu poutavým psychologickým thrillerem, který nabízí především velice temnou atmosféru, řadu okamžiků k přemýšlení a zajímavou hlavní postavu. Poté co vás příběh vtáhne do svého děje budete asi špatně usínat a ještě dlouho se vám budou hlavou honit myšlenky, které nebudou přispívat ke šťastnému a spokojenému životu. Ale právě tyto pocity většinu fanoušků thrillerů a hororů na těchto žánrech prostě baví.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkujeme nakladatelství Omega.

Komentáře (0)

Přidat komentář