PŠŠT - 1. díl série s Grace Allendalovou

recenze

Pššt (2019) 5 z 5 / EMička698
Pššt

Dostala se mi do rukou kniha, která se pyšní pozitivními a pochvalnými recenzemi od světových autorů, jako jsou R. Bryndza, A. Marsons, C. L. Taylor, A. Clarke a dalších. Už to samozřejmě nemohlo uniknout mé pozornosti a byla jsem zvědavá, zda budu mít na knihu stejný názor.

Děj knihy se odehrává v anglickém městě Stoke-on-Trent, odkud pochází i sympatická detektivka, seržantka Grace Allendalová. Ta se sem vrací po dvaceti letech, protože v minulosti musela s matkou z města uprchnout před svým krutým otcem. Grace se vrací jako nová posila zdejšího policejního sboru.
Ve městě Stoke-on-Trent vládne zločineckými praktikami rodina Steelova, která v knize figuruje jako lokální mafie a drsnými praktikami v podstatě ovládá místní podsvětí. Když je jeden z vlivných členů gangsterské rodiny zavražděn velmi krutým a zvláštním způsobem, případ je přidělen právě Grace Allendalové. V průběhu vyšetřování vychází najevo stará tajemství a křivdy, a to jak na straně zločinecké rodiny, tak ze strany Grace. Kniha postupně odhaluje, že není vše tak jednoznačné, jak se možná na první pohled zdálo. Příběh je dále rozvíjen, zločinů přibývá a tajemství jsou stále zamotanější.
Děj knihy je velmi dynamický a má spád. Kniha nemá prakticky hluché místo a snad v každé kapitole se něco podstatného stane. Příběh trvale udržuje značnou dávku napětí. Závěr knihy nabízí nečekaný zvrat. Některé dílčí části knihy však zavedou čtenáře do slepé uličky a v celkovém kontextu nedávají úplně smysl. Možná to byl ale záměr autorky, aby kniha nebyla tak přímočará, a nebo jsou tyto pasáže prostě jen součástí autorské licence.
Autorka vykresluje jednotlivé postavy dostatečně do hloubky na to, aby se s nimi bylo možné ztotožnit. Samotná hlavní hrdinka postupně odkrývá svá tajemství z minulosti a napomáhá tak pochopení příběhu. Čtenář je stránku za stránkou lačný dalšího vývoje.
Knihu jsem si celkově velmi užila. Přestože na trhu se v poslední době objevilo větší množství sérií s ženskými vyšetřovatelkami v hlavní roli, musím uznat, že tato kniha má „něco navíc“. Možná to bude v osobě Grace Allendalové, která v sobě spojuje sympatickou, chytrou, ale zároveň přirozenou a na nic si nehrající uvěřitelnou hrdinku, která si sebou nese šrámy z minulosti a se kterou se prostě okamžitě ztotožníte.

Za sebe závěrem musím potvrdit hodnocení světových spisovatelských es a přidávám se k tomu, že kniha je skutečně dobrou volbou pro milovníky detektivek. Doufám, že takto dobře nastartovaná edice bude pokračovat dalšími neméně zajímavými díly.


Pššt Pššt Mel Sherratt

Když byl George Steele zavražděn, naskytla se Grace Allendalové příležitost vrátit se do rodného města, odkud s matkou před více než 20 lety za dramatických okolností utekly. Grace ví, že její návrat není vítaný, a tím méně, když ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář