První lež – psychologický thriller

recenze

První lež (2021) 4 z 5 / Kizuizi
První lež

Paul Reeve právě získal vysněnou práci, stal se z něj okresní soudce. To však vyžaduje mnoho práce do pozdních hodin, a tak je jeho žena Alice často sama doma. Radost z nové práce mu ale zkazí jeden pozdní příjezd domů, když nade otevřené vchodové dveře a potemnělý dům. Po chvilce pátrání nalezne v koupelně mrtvého muže a svou ženu celou od krve, s nožem na dopisy v ruce. Co se vlastně stalo, kdo ten muž byl... a vlastně co teď?

Psychothriller První lež se „tváří“ celkem nenápadně, ale má velmi lákavou anotaci, a tak nemohl zůstat bez mého povšimnutí.

Necelých 400 stran tohoto svérázného příběhu mě už od začátku upoutalo zajímavým tématem, a poměrně nepochopitelnými činy hlavních hrdinů. Mladý právník a jeho žena, která je v domácnosti, mají krásný dům a vedou celkem spokojený život. Vše se zvrtne onoho večera, kdy Alice v sebeobraně zabije muže. V tu chvíli začne Paul uvažovat jako právník, a já trochu přestávala chápat. Samozřejmě vše bylo vysvětleno, a má dušička se uklidnila, protože pochopila.

Na děj se podíváme nejen z pohledu Paula, ale také z pohledu jeho ženy Alice. Tyto dvě vypravěčské linky se návazně střídají a jsou ještě protknuty policejním vyšetřováním. Takový styl vyprávění mám ráda, protože tak zjistím, co si kdo zrovna myslí, a jak to chápe ten druhý.

Velmi dobře napsaný příběh je sice místy předvídatelný, ale nechybí mu napětí, ani zajímavé postavy. Alice je místy až extrémně nesympatická, a občas její jednání zaráží, Paul je ambiciózní, a i když svou ženu miluje, myslí v první řadě hlavně na sebe. Velmi nevýrazně na mne však působily postavy vyšetřovatelů, a sem tam mi některé střípky z jejich života přišly trochu zbytečné.

První lež mohu doporučit všem, kdo mají rádi rodinná a psychologická dramata, a nevadí jim k tomu i kapka krve.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)

Přidat komentář