Protiklady se přitahují

recenze

Žár a led (2019) / Kikina182
Žár a led

Ambra už roky pracuje jako ve významných novinách jako řadová zaměstnankyně. Ale doufá v něco víc. Ve velký příběh, který by jí zajistil skvělou kariéru. Ale bohužel jí před Vánoci čeká naprosto nevýznamná a nezajímavý práce. A aby toho nebylo málo, čeká na ni v jejím rodném městě. Kiruna v Ambře vyvolává vzpomínky, které toužila zapomenout. Nechce nic víc, než dodělat svůj úkol a odejít z města. Ale přesto je ve městě něco, nebo spíše někdo, kvůli komu se jí tak úplně odejít nechce.

Tom opustil vojenské speciální jednotky, ale přestože je v bezpečí, tak si tak v žádném případě nepřipadá. Nezáleží na tom, že je na míle daleko od bojů a zabíjení, přesto ho ze spánku budí strašlivé noční můry, které ne a ne přestat. A jako by už jeho život nebyl dost hrozný, pořád touží po své bývalé přítelkyni, která mu zlomila srdce.

Oba mají minulost, která jim nenechá spát. Jsou jiní, ale zároveň jsou naprosto stejní. Už tak mají své životy převrácené na ruby, ale když se setkají, už nic není jisté.

Žár a led je třetí a zároveň poslední díl série od Simony Ahrnstedtové. Anotace sice zněla stejně jako anotace mnoha jiných knih, ale i tak mě na téhle knize něco fascinovalo. Už jen fakt, že má kolem 400 stran mi říkalo, že v tomhle příběhu bude něco víc než jen obyčejná klišé zápletka, která se vyskytuje skoro všude. Nemyslela jsem si, že by se jednalo o nepřekonatelnou knihu, ale i tak jsem v ní viděla potenciál. Věřila jsem, že mi má co nabídnout.

Kniha je napsaná v er-formě, přičemž se věnuje pouze příběhům hlavních hrdinů. Styl psaní mi ovšem moc nesedl. Hodně jsem se v něm ztrácela, především ze začátku. Hodně dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomila, co se v knize hlavně odehrává a nemyslím si, že by to bylo kvůli příběhu, ale spíš kvůli nedostatku popisů, což je vzhledem k tomu, kolik má kniha stran docela zarážející. Jak jsem četla dál, trochu jsem se v ní naučila orientovat, ale i tak jsem párkrát vůbec neměla ponětí o čem autorka mluví nebo jak se dostala k tomuto a k tamtomu. Přestože styl psaní není špatný, tak by chtěl rozhodně ještě doladit.

Moc se mi líbí koncept celého příběhu. Je pravda, že ta úplně nejzákladnější linka je obyčejná a člověk nemusí být génius, aby přišel na to, jak kniha skončí. Ale i tak autorka přišla s velkou řadou zápletek, které z příběhu udělaly něco originální. Sice se v knize objevovaly i takové ty typické, které jsou skoro všude, ale mnohem víc jich bylo úplně nových.

Jediné, co mi trochu vadí je délka knihy. Nemám nic proti obsáhlým knihám, ovšem pokud mají co říct. V tomhle případě bych řekla, že tato kniha ke konci už opravdu neměla a jednala na doraz. Je tu opravdu krásný příběh, ale podle mě by v tomto případě mnohem líp vyniknul, kdyby byl o něco kratší a autorka vypustila právě některé ohrané zápletky.

Jak už jsem říkala, autorka má docela velký nedostatek, co se popisů týká, a to především v oblasti postav. Povrchově sice o postavách vím, a i po přečtení si pamatuji, kdo byl, co včetně jejich příběhů, které autorka v rámci příběhu opravdu rozvinula. Ale součástí postav je i povaha a přijde mi, jako kdyby ji autorka skoro úplně vynechala. U postav mi zkrátka chyběla taková ta hloubka, díky které bych se do nich mohla vžít.

Ačkoli má kniha několik nedostatků, tak se mi líbila. Je to spíše takové oddechové čtení na dlouhá odpoledne, ale špatné to rozhodně není. Takže pokud hledáte nějaký odlehčený příběh, ale přesto se špetkou dramatu, tak by se vám Žár a led rozhodně mohl líbit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada - Metafora.


Žár a led Žár a led Simona Ahrnstedt

Ambra Vinterová sní o skvělé kariéře ve významném švédském deníku, kde pracuje už několik let jako řadová novinářka. Kvůli práci přijíždí těsně před Vánoci do rodného městečka Kiruna na samém severu Švédska. Jde o druhořadý, nezaj... více


Komentáře (0)

Přidat komentář