Pro milovníky psychothrillerů ideální volba

recenze

Patříš mi (2019) 5 z 5 / terez_knihomol
Patříš mi

Kniha Patříš mi vychází od autora Marka Tillburyho, od kterého jsem zatím v ČR jiný titul nenašla.

Příběh popisuje partu kluků, kteří jsou z minulosti zatíženi traumatizující událostí, která je sužuje až do dospělosti. Událost se týkala zmizení dívky a kluci do ní byli nechtěně zapleteni. Mezitím ale z kluků vyrostli chlapi a každý z nich žije svůj vlastní život. Přesto jsou ale psychicky poznamenáni dávnou minulostí a ta pořád ovlivňuje jejich životy.

Uběhne devět let a z kluků se stali chlapi. Na stejném místě se po devíti letech za až nápadně stejných okolností stane podobná věc - zmizí další mladá dívka, jak šla cestou do školy podél kolejí. A parta bývalých kluků, dnes už chlapů se dává dohromady, aby se dívku pokusila zachránit a zároveň, aby už konečně skoncovali se zlem v podobě …., které toto všechno způsobuje.

Kniha detailně a velice barvitě vykresluje dialogy, situace a rozhovory mezi aktéry. Začátek knihy se rozjíždí popisem života a postav a naznačuje minulost, která knihou prolíná (střídá se minulost před devíti lety vs. současnost) a postupně ji čtenář začíná chápat. Téměř od začátku kniha dostává velice dynamický spád a čím blíže konce, tím dynamičtější a zajímavější děj. Je to ten typ knihy, kdy musíte číst další a další stránku a kapitolu, protože prostě potřebujete vědět, jak to bude dál.

Konec knížky je velmi překvapivý a obsahuje nečekaný zvrat a kniha jako celek je dobře promyšlená a popsaná.

Velmi barvitě jsou zachyceny jednotlivé scény. Některé pasáže jsou na můj vkus až moc drsně vykresleny, kniha používá i dost hrubé a někdy i sprosté výrazy v rozhovorech a nešetří s nimi, což je podle mě až přehnané, ale asi je to věc vkusu. Určité pasáže knihy popisují neskutečné zlo, které se v některých postavách skrývá a někdy jsem si kladla otázku, zda je možné, jestli někteří lidé mohou být až tak nechutně zlí, jak je autor vykresluje, ale asi stačí vzpomenout si na reálné případy z běžného světa o únosech a držení dívek v domácích vězeních a vlastně zlo vykreslené v knize není od reálných situací zas tak moc vzdálené.

Celkově jde podle mě o velice zdařilý psychologický thriller, který velmi detailně vykresluje jednotlivé situace i postavy. Příběh i jeho jednotlivé fáze a dějové linky dávají smysl a navazují na sebe. Kniha také neporušuje logiku příběhu a vše do sebe zapadá. Kniha určitě není nic pro "bábovky" nebo romantiky. Naopak, je třeba se připravit na drsný a chladný popis jednání hlavních hrdinů. Kniha neobsahuje žádné nadpřirozeno, žádnou mystiku, vše se odehrává v rámci běžné reality. O zápletce v knize jsem přemýšlela i po jejím dočtení, což se nestává vždy.

Knihu určitě mohu doporučit všem, kdo mají rádi psychologické thrillery. Je to určitě jeden z lepších kousků. Podle mě nebudete zklamáni.


Patříš mi Patříš mi Mark Tilbury

Danny, Kieran, Rob a Josh. Parta kluků, která má tajemství. Tajemství, které dennodenně sužuje jejich životy. Ačkoliv šli každý svou cestou, zlo je spojuje a přivádí zpátky na místo, kde to všechno začalo. A co víc, vypadá to, že ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář