Příjemné překvapení

recenze

Valard & vejce na draka (2020) 5 z 5 / DaweKurri
Valard & vejce na draka

Co se stane, když smícháte krále, draka, pohádkového Honzu, velkou hrst zábavy, sarkasmu a humoru? Vznikne Valard! Zábavné literární dílo, jehož všechny esence dávají dohromady zatraceně zábavný koktejl.
Když se mi do rukou dostala kniha libeňského kováře Jana Marvela Horna, kterého mám tu čest osobně znát, byl jsem zcela upřímně rozpolcen. Bál jsem se prvotiny člověka, jehož hlavní náplní práce je bušit do kovadliny, vyrábět nože a být u toho sexy. Nebudu vás dlouho napínat, bál jsem se zcela zbytečně. Rád bych jen upozornil, že i přes mou známost s autorem se tato recenze nese v duchu co největší možné objektivity.
Kniha má mírný pratchettovský nádech, ale zároveň nemá čtenář pocit, že by jej vykrádala či nějak kopírovala, ale naopak si tvoří vlastní základy. Autor se nebojí vulgarismů ani dalších netradičních obratů, které v literatuře běžně nespatřujeme. Nenechme se však zmýlit, kniha nemá za cíl být prvoplánově vulgární a skvěle balancuje na hraně únosnosti, která je zde přetavena v čirou zábavu. Je opravdu svěží pročítat řádky díla, které si nehraje na epickou fantasy pána prstenů, hry o trůny, ale jde si svou vlastní domácí cestou a ono se to vyplácí.
Autor sám přirovnal knihu k toaletní fantasy což by, dle mého soudu, byla obrovská chyba. Kniha, jak již bylo zmíněno vytváří jedinečný mix na jehož originalitu mohu pět chvalozpěvy ještě dlouho. Faktem zůstává, že pokud by zůstávala uložena jen na oné místnosti nevyužil by se plně její potenciál a kniha funguje skvěle i v MHD a kdekoliv jinde. Důkazem budiž můj smích nesoucí se přes půl vagonu metra a opovržlivé pohledy spolucestujících. Mé osobě se nestává často, abych se usmíval či dokonce prachsprostě chechtal u knihy.
Nicméně abychom jen nelichotili. Hlavní problém knihy vidím v občasné kostrbatosti a zbytečné složitosti popisů u některých pasáží, konkrétně u počasí. Do celkového konceptu knihy však tento osobitý styl celkově zapadá, a kromě dvou tří pasáží, čtenáře neruší a příjemně doplňuje kolorit knihy. Nese se v zábavném duchu a vezmeme-li v potaz, že se jedná o prvotinu, tak jde o skvělou práci, která si dalším psaním autora sedne jak hrnec na sedací ústrojí. Dle mého skromného názoru se jedná o povedený počin, který se svou unikátností stane diamantem ve vašich knihovnách.
Těším se až si za pár let půjdu koupit knihy do knihkupectví a s výrazem puberťáka nadšeného z porna se zeptám prodavačky: „Máte už tu novou HORNOVKU prosím“?

Komentáře (0)