Příjemná vánoční klasika

recenze

Vánoční koleda (2022) 5 z 5 / assa
Vánoční koleda

Tradiční vánoční příběh o tom, že nikdy není pozdě zamyslet se nad svým dosavadním životem a učinit potřebné změny.
Ebenezer Vydřigroš (z originálu a z mnoha dalších adaptací též známý jako Scrooge) je postarší zapšklý lakomec, který kolem sebe šíří jen samou negativní energii a navenek nemá nikoho rád. Jelikož jsou Vánoce, o to víc to lidi kolem něho zamrzí. Poté, co ze svého obchodu vyhodí koledníka a dva muže, kteří přišli požádat o charitativní příspěvek a vysměje se svému synovci a zaměstnanci, že jsou Vánoce k ničemu a nic dobrého nikomu nepřináší,

(„Dej mi s veselými Vánocemi pokoj! Co je pro tebe vánoční doba než zrovna čas, kdy máš s prázdnou kapsou poplatit účty – čas, kdy si uvědomuješ, že jsi zase o rok starší a ani o hodinku bohatší…“)

se odebere do svého osamělého vymrzlého bytu, kde se mu tři noci po sobě zjeví tři duchové Vánoc – duch Vánoc minulých, duch Vánoc přítomných a duch Vánoc budoucích – aby mu postupně ukázali, jaký byl člověk v mládí, kdy si dokázal užívat života a jaký se z něho stal člověk postupem času, kdy se hnal pouze za bohatstvím, na nikoho nehleděl a nezajímal ho ničí názor na svou osobu. Duch Vánoc budoucích mu ukáže, jak mu život proklouzl mezi prsty a jak by celý jeho příběh mohl dopadnout.

„Cesta života předznamenává určité konce, ke kterým musí člověk dojít, jestliže na ní setrvá. Kdyby však té cesty zanechal, ty konce se změní. Řekni, že to tak je!“

Asi nikomu nemusím prozrazovat, jak celý příběh dopadne a díky pozitivnímu závěru se stala novela velice oblíbenou po celém světě a dočkala se nespočtu různých adaptací.
Vánoční koledu napsal Charles Dickens v roce 1843 a krásně zachytil ducha oné doby. Své kouzlo si drží dodnes a je tak ideální četbou v předvánočním čase. A díky velkému množství ilustrací (vydání z roku 2022) od české autorky Kateřiny Boudriot-Bažantové a příjemné obálce, určitě i krásný dárek pod stromeček.

Komentáře (0)

Přidat komentář