Příběh o lásce a zlomených srdcích

recenze

Můj první tanec (2022) 5 z 5 / Kikina182
Můj první tanec

Evie kdysi milovala romantické knihy, ale po rozchodu rodičů už na lásku nevěří. Její názor se zpečetí, když najednou může vidět klíčové okamžiky vztahů všech zamilovaných párů, kteří se před ní políbí. Vidí, že každý jejich vztah zákonitě skončí a nenapadá ji důvod, proč by měl vůbec někdo, natož ona, usilovat o něco, co stejně nevydrží.

Osud ji však zavane do tanečního studia, kde se seznámí s X. I přes své přesvědčení nemůže popřít, že ji to k němu přitahuje. Ale každý vztah přece skončí, tak proč se do nějakého pouštět? Jenže láska člověku nedává možnost volby…

Už v autorčiných předchozích knihách jsem se přesvědčila, že umí psát čtivě a na tom se nic nezměnilo. Pokud něco, tak je příběh ještě čtivější, než její předchozí. Příběh je napsán v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky Evie, díky čemuž zprostředkovává velké množství emocí a není problém se do něj začíst.

Čtivost ještě podtrhují krátké kapitoly a několik kapitol, které jsou psány formou chatů, seznamů a podobných věcí. Je to krásné doplnění příběhu, díky kterému je kniha komplexnější a zajímavější.

Trochu mě v knize překvapilo, že nebyla do češtiny přeložena některá anglická slova, jako například „hot“ a postavy je běžně používaly v komunikaci. Rozhodně je to v knize nezvyklé, a popravdě jsem ani neslyšela, že by někdo skutečně používal tyto výrazy v běžném hovoru, ale za mě to byl od překladatelky dobrý tah. Slova v příběhu působí přirozeně a dodávají mu skvělou atmosféru.

Další skvělou věcí, která se překladatelce povedla, je ztvárnění toho, že jedna z postav byla cizinka skrz její mluvu. Bylo to poskládáno a napsáno tak, že jsem v hlavě skoro i slyšela přízvuk, ale zároveň to nijak nenarušovalo příběh a nebyl problém pochopit význam věty.

Na příběhu se mi nezdá jedna jediná věc a to důvod, proč hlavní hrdinka zanevřela na vztahy. Její reakce na to, že se jí v osmnácti rozvedli rodiče, mi přišla trochu přehnaná. Jinak není nic, co bych mohla knize vytknout.

Příběh je jednoduše nádherný a neskutečně návykový. Hltala jsem jednu stránku na druhou a celou dobu jsem se nad děním v knize usmívala. Ono to ani jinak nešlo, když mezi sebou měli hlavní hrdinové perfektní chemii a celý příběh působil svým způsobem roztomile. A konec knihy? Ten mě naprosto dostal a všechny emoce a dojmy, které jsem při čtení pociťovala, se ještě znásobily.

Jsem opravdu nadšená z propojení young adult romantiky s náznakem vážnějších témat a magického prvku. To je za mě skvělý tah! Je pravdou, že jindy bych asi měla výtku k tomu, že schopnost hlavní hrdinky není nijak vysvětlená, ale v tomhle případě to knize nijak neškodí, naopak jí to přidává na magičnosti.

Moc se mi na příběhu líbí i to, že v sobě má poselství mezi řádky. A kdyby jen jedno, ona jich tam je hromada, jen se člověk musí umět koukat. I když většinou to není tak těžké, protože jsou skryta za výstižnými větami, které na první pohled zaujmou.

Na postavách je opravdu vidět, že jim autorka věnovala stejnou pozornost, jako ostatním prvkům příběhu. Z hlediska vzhledu i povahy jsou vyobrazeny tak detailně, že by hned mohly vyskočit ze stránek knihy a zapojit se do reálného života.

Přestože na autorčinu knihu Všechno, úplně všechno nedám dopustit, tak po přečtení knihy Můj první tanec musím říct, že je mou novou nejoblíbenější knihou od Nicoly Yoon. Je to úžasná kniha, která je zároveň oddechová, emotivní a silná. Nechybí zde trochu vážnější témata ani hromada věcí k zamyšlení. Zkrátka jsem toho v tomhle příběhu našla opravdu hodně, mnohem více než jsem čekala a věřím, že pokud jí dáte šanci, zapíše se vám do srdce.

Za poskytnutí e-knihy k recenzi moc děkuji projektu Humbook.

Komentáře (0)

Přidat komentář