Přeživší - thriller australské autorky

recenze

Přeživší (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Přeživší

Před dvanácti lety zasáhla Evelyn Bay velká bouře, při které zemřelo několik lidí a mnoho jich bylo zraněno. Teď se sem vrací Kieran, který byl tehdy zraněn a zároveň přišel o bratra, spolu s partnerkou Miou, která při bouři přišla o kamarádku. Brzo po jejich návratu se najde tělo mladé ženy a staré rány se tak otevírají...

Už dlouho jsem si od autorky chtěla něco přečíst a teď už vím, že jsem udělala chybu, když jsem si na její tvorbu neudělala čas dřív.

Přeživší je velmi čtivá kniha s naprosto skvěle zvládnutým popisem postav. Vše se tu točí kolem bouře před dvanácti lety, která v mnohých zanechala velké "rány". Vlastně každý si nese nějaké trápení, kvůli kterému se obviňuje, a tak je tu dáno hodně prostoru niterným pocitům.

Moc se mi líbilo prostředí, neméně zajímavé bylo sledovat Kieranův návrat domů, kde se více oživily vzpomínky na jeho bratra. Velmi důležitým prvkem jsou tu skrývané myšlenky, pocity, nevyřčené detaily. Kvůli nálezu těla mladé dívky pak začnou bouřit emoce a po letech tak dostávají průchod i slova, která nikdy neměla být řečena nahlas. Ale i díky tomu se podaří rozluštit několik "záhad", které se po celých dvanáct let v městečku drží. Závěr je velmi překvapivý, já takový nečekala. Ale vše je vysvětleno, a tak do sebe jednotlivé kousky parádně zapadly.

Děj není moc akční, takže nečekejte nějakou zběsilou jízdu, také tu je sice pár zemřelých, ale nic extrémně krvavého nebo brutálního. Já osobně bych knihu klidně označila jako takovou lehce psychologickou detektivku.

Moc mě to bavilo a už teď se těším, až si přečtu i další autorčiny knihy.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host

Komentáře (0)

Přidat komentář