Pravda nebo úkol

recenze

Ďalší na rade (2020) 5 z 5 / Kikina182
Ďalší na rade

Studenti Brayviewské střední mají stále živě v paměti Simonovu smrt a jeho blog. Právě jeho blog se pokusilo několik lidí napodobit, ale žádný z pokusů nedosáhl takového úspěchu jako originál. Teď ale přichází hra, která mu může směle konkurovat. Oslovení hráči mají na výběr. Buď si vyberou úkol, nebo anonym vyzradí pravdu, o které by nikdo neměl vědět. Nejdřív jsou hrou lidé fascinováni nebo ji neberou vážně, ale pak se všechno zvrtne.

Příběh je napsán v ich-formě, přičemž se ve vyprávění střídají tři postavy – Phoebe, Maeve a Knox. Kromě klasických kapitol se v knize ale také objevují úryvky z rozhovoru a konverzace na internetovém fóru.

Karen M. McManus má jeden z těch stylů psaní, do kterého se člověk okamžitě začte. Veškeré popisy, dialogy a vysvětlení předchozích událostí i myšlenky a pocity hlavních hrdinů jsou tak skvěle vyváženy, že to splývá s příběhem a člověk si skoro ani neuvědomí, že o daných událostech pouze čte.

Jeden z nás je na řadě je volné pokračování knihy Jeden z nás lže. V knize se vyskytují všichni čtyři hlavní aktéři z prvního dílu, takže o odkazy na události z něj v příběhu není nouze. Určitě je tedy lepší knihu číst až po přečtení prvního dílu, aby člověk věděl, jak to je s mezilidskými vztahy. Kniha se dá ale číst i jako samostatný příběh a základní informace o vztazích mezi postavami prozradí tabulka na úplném začátku knihy.

Propojení s předchozí knihou bylo větší, než jsem čekala, ale rozhodně to není na škodu, naopak. Kniha mi díky tomu přišla mnohem lepší, než kdyby se příběh odehrával jen kolem Phoebe, Maeve a Knoxe spolu s dalšími současnými studenty školy a předchozí hrdinové se v knize skoro vůbec neobjevili. Dalo to knize úplně jiný rozměr a zároveň i takový definitivní závěr příběhu původních čtyř hlavních hrdinů.

Hodně se v knize mluvilo i o osobním životě Phoebe, Maeve a Knoxe. Některé jejich záležitosti byly spojené s hlavní zápletkou knihy a jiné ne. Moc se mi líbí, že se kniha nesoustředila pouze na jednu vážnou záležitost, ale dokázala jich v příběhu představit hned několik. Tím, že kniha nebyla pouze jednostranná, zaměřena na jednu věc, byla mnohem reálnější.

Na začátku knihy jsem se trochu obávala, že Phoebe, Maeve a Knoxe nebudou tak výraznými postavami, jako byly v prvním díle Bronwyn, Nate, Addy a Cooper. Brzy se ale ukázalo, že i tahle trojice je zajímavá a má překvapivé životní příběhy, díky kterým se skvěle pasují k příběhu.

Z hlavní zápletky knihy jsem nadšená. Trochu jsem se bála, že bude předvídatelná stejně jako v případě první části, ale nestalo se tak. Je pravdou, že jednu malou část konce jsem uhodla, ale asi jen dvě kapitoly předtím, než to odhalila sama autora. O zbytku jsem ale neměla nejmenší tušení a závěr mi naprosto vyrazil dech. Tenhle příběh je zkrátka originální a napínavý až do samého konce.

Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla. YA thrillerů u nás vyšlo hodně málo a je skvělé, že tento byl jedním z nich. Pokud vás tento žánr láká, tak vám ho moc doporučuji. A jestli se vám líbil první díl Jeden z nás lže, který je podle mě úžasný, tak Jeden z nás je na řadě je ještě mnohem lepší a určitě byste neměli knihu vynechat.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář