Povedené scifi

recenze

V prázdnotě (2021) 5 z 5 / MarekŠťastný
V prázdnotě

Kniha se odehrává ve vesmíru z pohledu první osoby osamoceného astronauta Pavla. Ten se snaží přežít a s pomocí umělé inteligence opravuje loď, zatímco lidé na Zemi se mu snaží pomoci. Kapitoly elegantně prolínají akci z vesmíru, tedy temnou a technickou stránku knihy, a potom politické a byrokratické pletichy na Zemi.

Dej začíná akčně. Je akční i v průběhu, dokonce i uprostřed (to podle mě není obvyklé, většinou se uprostřed knihy nudím). No a akční byla i na konci. Děj byl neuvěřitelně dobře postavený a moc oceňuju, že si autor dal i tu práci s výzkumem fyziky, když příběh zasadil do reálného vesmíru. Až jednu zásadnější chybičku byla fyzika přesná a krásně vysvětlená i pro laickou veřejnost. Super bylo i to, že knihu zasadil do nedaleké budoucnosti a nebylo to tak žádné klasické přehnané scifi s náhodnými nesmyslnými vynálezy a jinými blbostmi. Vše mi připadalo reálné a v nejbližších dekádách proveditelné.

Super prvotina, těším se na pokračování. Druhá polovina knihy byla sice o něco slabší, ale dávám plný počet hvězdiček. Zaslouží si to jak autor, tak také kniha.

Čtení zdar!

Mára

Komentáře (0)

Přidat komentář