Poslední německý rytíř nezklamal

recenze

Jom Kipur a poslední německý rytíř (2020) / PetraS915
Jom Kipur a poslední německý rytíř

Dostala se mi k rukám třetí publikace autora Pavla Batela a opět nejsem zklamaná. Osobitý styl je nezaměnitelný. Ač se v knize prolíná hned několik příběhů v různých časových rovinách, ani na minutu jsem se neztratila. Autor tímto stylem dokáže udržet čtenářovu pozornost a chuť pokračovat v četbě. Člověk chce zkrátka vědět, jak to dopadne.
Nejzásadnějši jsou pro celý příběh 3 skutečné postavy: Fredy Hirsch, Heinz Prossnitz a Albert Battel. Autor svými cestami do minulosti pozoruje vývoj jednotlivých postav, jejich životní cestu i osud. Autor navíc jako první osvětluje skutečné okolnosti smrti Fredyho Hirsche, jež je znám především jako vůdce a ochránce dětí v táborech Terezín a Auswitz-Birkenau, kde se mu podařilo připravit kousek světla v tak otřesných podmínkách pro šťastnou hrstku dětí.. Autor události i atmosféru v koncentračních táborech vykresluje barvitě a pravdivě, ale na druhou stranu velmi jemně, nikoliv drasticky, tedy knihu bych označila vhodnou pro mládež.

Nedá se říci, že bych byla odborníkem na téma 2. světové války, ale autorův zápal a vědomosti jsou natolik výrazné, že čtenáře do problematiky opravdu vtáhnou. Nedalo mi to a o postavách jsem si musela dohledávat více informací.

Toto téma naší historie by se nemělo zapomínat a klobouk dolů před lidmi, jako je pan Batel, kteří hledají skutečnou pravdu a snaží se o to, aby odkaz všech lidí dotčených válkou nevymřel spolu s nimi..

Komentáře (0)

Přidat komentář