Poslední německý rytíř nezklamal

recenze

Jom Kipur a poslední německý rytíř (2020) / PetraS915
Jom Kipur a poslední německý rytíř

Dostala se mi k rukám třetí publikace autora Pavla Batela a opět nejsem zklamaná. Osobitý styl je nezaměnitelný. Ač se v knize prolíná hned několik příběhů v různých časových rovinách, ani na minutu jsem se neztratila. Autor tímto stylem dokáže udržet čtenářovu pozornost a chuť pokračovat v četbě. Člověk chce zkrátka vědět, jak to dopadne.
Nejzásadnějši jsou pro celý příběh 3 skutečné postavy: Fredy Hirsch, Heinz Prossnitz a Albert Battel. Autor svými cestami do minulosti pozoruje vývoj jednotlivých postav, jejich životní cestu i osud. Autor navíc jako první osvětluje skutečné okolnosti smrti Fredyho Hirsche, jež je znám především jako vůdce a ochránce dětí v táborech Terezín a Auswitz-Birkenau, kde se mu podařilo připravit kousek světla v tak otřesných podmínkách pro šťastnou hrstku dětí.. Autor události i atmosféru v koncentračních táborech vykresluje barvitě a pravdivě, ale na druhou stranu velmi jemně, nikoliv drasticky, tedy knihu bych označila vhodnou pro mládež.

Nedá se říci, že bych byla odborníkem na téma 2. světové války, ale autorův zápal a vědomosti jsou natolik výrazné, že čtenáře do problematiky opravdu vtáhnou. Nedalo mi to a o postavách jsem si musela dohledávat více informací.

Toto téma naší historie by se nemělo zapomínat a klobouk dolů před lidmi, jako je pan Batel, kteří hledají skutečnou pravdu a snaží se o to, aby odkaz všech lidí dotčených válkou nevymřel spolu s nimi..


Jom Kipur a poslední německý rytíř Jom Kipur a poslední německý rytíř Pavel Batel

Fiktivními mosty... Tato kniha představuje příběhy zapomenutých hrdinů druhé světové války. Je sepsána volně, na základě skutečných událostí… Kniha vznikla na základě svědectví přeživších holokaustu, které autor osobně vyhledal a ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář