Poselství lidem

recenze

Člověk člověku (2022) 5 z 5 / uzivatel1351
Člověk člověku

Kniha se mi nesmírně líbila.
Je rozmanitá, komplikovaná střídáním jednotlivých obrazů a příběhů, množstvím postav.
Už obal knížky je mystický zobrazením vlka, který nutí k zamyšlení proč zrovna vlk na knize, která svým názvem se spíše bude věnovat lidem než zvířecí říši.
Anotace knihy je výzvou a poselstvím pro všechny lidi, aby na sobě celý život pracovali a snažili se být dobrými lidmi.
Dokázala mi otevřít oči, ukázat mi, jak člověk dokáže být rozmanitý svou povahou...odvážný, krutý, věřící, oddaný nemilosrdným rituálům, šlechetný svou duší, milující, bezbranný, krásný svým posláním.
Měla jsem tendenci se ztotožňovat s některými postavami, protože se staly mým snem, jaká bych chtěla být. Pro příklad byla inspirující postava Rutchi.
Celou dobu jsem se zabývala myšlenkou, co znamená jít za OBZOR? co tam je? proč je to tak mystické? zakazované?
Karakal se odvážil a bylo pro něj a samozřejmě i pro mě velkým překvapením, že lidé tam žijí v úplně jiném světě než se žije v Dřevěném Stohu. Mají tam vymoženosti, které my máme dnes v moderním světě a pro středověkou vesnici naprosto nemyslitelné.
Další otázky přicházely... proč se žije jinak v Dřevěném Stohu ? Proč tam z našeho pohledu tak živoří? Proč se stále tak snaží být v souznění s přírodou, proč se stále snaží čelit jejím nástrahám, nechtějí se odpoutat?
Proč se neumí ubránit vlkům? Znamenají vlci jenom nebezpečí nebo mají i jiné poselství?
Knihu jsem si přečetla hned dvakrát, abych mohla lépe a více pochopit odpovědi na tyto otázky.
Abych si mohla vůbec uvědomovat poselství nám lidem vyřknuté, a to, že každý z nás má tu možnost být nádhernou bytostí, která může lidstvo učinit lepším.


Člověk člověku Člověk člověku Jan Waishaupt

Zpočátku zdánlivě historická fantasy se ubírá nečekaným směrem – a překvapení, která prožívají hrdinové knihy, budou jistě silná i pro čtenáře. Na prvních stránkách tohoto mimořádného románu vstoupíte do drsného světa odlehlé osad... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Nick512
15.01.2023

Uf. Mám to za sebou.Kniha s velkým přesahem do různých stran.Od primitivismu až k sociologii či filozofickému traktátu.Jo je to scifi či fantasy nebo postapo. Jo to jo.Ale také něco hodně navíc.Dostanete plnou nálož podnětů k současnému chápání světa. Nechci spoilerovat. Vřele doporučuji každému s otevřenou myslí a bez předsudků.Přečetl jsem ji sice ne jedním vrzem, ale o to poctivěji.Kniha má všechno co má mít. Napětí i perfektní jazyk.Obálka se mi opravdu líbí, byť napovídá něco jiného než o čem kniha je.Člověk člověku vlkem? Spíše co může člověk udělat člověku?
4 hvězdy jen proto abych to mohl po druhém čtení opravit.
Koupit a číst!A hned sakra!