Člověk člověku

Člověk člověku https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503035/bmid_clovek-cloveku-9q6-503035.jpg 4 4 2

Zpočátku zdánlivě historická fantasy se ubírá nečekaným směrem – a překvapení, která prožívají hrdinové knihy, budou jistě silná i pro čtenáře. Na prvních stránkách tohoto mimořádného románu vstoupíte do drsného světa odlehlé osady, možná až z doby kamenné či nějaké alternativní reality, do světa zasvěceného neznámým bohům a zvláštním rituálům, světa nebezpečné zvěře včetně krvelačných vlkodlaků… Ale co když je všechno jinak a na kulisách života vůbec nezáleží? Co kdyby se lidé vrátili znovu skoro na začátek? Do časů, kdy museli vše získat jen z přírodních zdrojů, které měli kolem sebe k dispozici? Kdy museli spoléhat jen na své ruce, zkušenost předků, a především jeden na druhého? Byli by v takovém světě šťastní? Nebo alespoň šťastnější než teď? Autor díky osobní zkušenosti a nespočtu vyslechnutých příběhů, se kterými se mu vzhledem k jeho profesi lékaře lidé svěřují, v dobrodružném akčním románu s nečekaným průběhem i rozuzlením dokazuje, že jsme to především my sami, kdo rozhoduje o tom, jestli nás na cestě životem bude provázet radost, nebo naopak utrpení.... celý text

Sanremo
Sanremo
27.02.2024 5 z 5

Autorova druhá kniha, čekal jsem sci-fi a dostal něco úplně jiného. Nebýt nadšení z Třetí etapy, určitě bych si tuhle knihu nevybral, protože čtu skoro výhradně sci-fi, ale nelituji. Je to zase neskutečně promyšlené, ale nějak lehčí na čtení. Sice jsem nepobral některé motivy (hlavně ty samotné vlky, kolem kterých se to asi všechno točí), ale nějak mi to nakonec nevadilo. Každá kapitola zvlášť funguje jako samostatný příběh, který se hodně liší stylem, většinou i postavami a tématem, a přitom je to celé propojené a funguje to dohromady. Epické. Zase se atypicky jde do minulosti, ale to už mě nepřekvapilo. Donutilo mě to přemýšlet o lidech a o sobě samotným, ale tak jako samozřejmě. Není v tom žádné otravné apelování na morálku a tak. Naopak je vidět, že autor i hrozné činy vnímá jako přirozenou součást lidství. Ukazuje, že prostě nejde vždycky vybrat dobře. Ubral bych některé monology "mudrců", ale chápu, proč tam jsou, jen to byly pasáže, které trochu nudily, ale je jich málo. Doufám, že autor něco vydá dříve než za tři roky. Pro čtenáře, který se chce nad knížkou zamyslet, je tohle strašně příjemný objev.

AnoMANder
AnoMANder
24.01.2023 4 z 5

Výborný námět a zpracování. Zpočátku jsem čekal opravdu fantasy a dostal kombinaci fantasy, dobrodružství, filosofických myšlenek i moderní doby. Jednotlivé příběhy s různými hrdiny popisující život odloučené komunity v horách (o jejich radostech, strastech, víře) jdou postupně časem do minulosti, až se nakonec vrátí zpět k hrdinovi prvniho příběhu. Nejsou sice nijak akční, ale velmi poutavě a realisticky psané, nutí k přemýšlení, srovnávání s naším světem a stavem společnosti.
Konec mě "dostal", dovídáme se v něm o vzniku a počátcích komunity :-)


Autorovy další knížky

2019  81%Třetí etapa
2022  85%Člověk člověku

Kniha Člověk člověku je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x