Popelka, která přežila

recenze

#Murdertrending - Chci vidět popravu v přímém přenosu (2019) 5 z 5 / Kikina182
#Murdertrending - Chci vidět popravu v přímém přenosu

Když máte za prezidenta hvězdu reality show, projdou nejrůznější věci. Třeba popravy usvědčených zločinců těmi nejdrastičtějšími způsoby v přímém přenosu. Vrazi se stávají oběťmi těch nejkrutějších vrahů, zatímco celý svět nadšeně sleduje a vsází na to, kdo se stane čí obětí.

Všechno se však změní, když je k tomuto osudu odsouzená Dee. Je totiž nevinná a tak se rozhodne bojovat o svůj život a zabije svého vraha. Najednou se však stává nejnenávidenější osobou a vypadá to, že po ní teď půjdou všichni vrazi.

Dee ale hodlá bojovat. Přežít, prokázat svojí nevinu a dostat se z ostrova. Jenže sama to nezvládne, obzvlášť když je zavřená stovky kilometrů od normálního života. A tak i když nevěří nikomu z usvědčených vrahů, spojí se s nimi ve snaze skoncovat tohle šílenství. Jenže co jí důvěra ve vrahy přinese? Smrt nebo svobodu?

Příběh je psán v er-formě, což je jedině dobře, protože většina příběhu sice vypráví o Dee, jejích pocitech, a o tom, co právě dělá, ale občas se tam objeví vsuvka od Pošťáka, tvůrce #mudertrending. Všechno je ale popsáno tak skvěle, že jsem si skoro ani neuvědomovala, že příběh vypráví nějaký vypravěč, prostě jsem to prožívala.

Kniha je sama o sobě napsaná opravdu skvěle. Autorka píše opravdu čtivě a tak není problém se do příběhu ponořit hned na straně jedna. I tak jsou ale velkým plusem občasné vsuvky v podobě diskuzí o tom, co se děje na ostrově od lidí venku. Je to takové milé odlehčení, které by kniha asi vysloveně nepotřebovala, ale rozhodně není na škodu. Spíš naopak. Dodává příběhu ještě více reálnosti.

A přesně takový mi příběh přijde, reálný. Nejen proto, že je tak dobře napsaný, ale také mi přijde, že by se to vzhledem k posedlosti sociálními médii klidně mohlo v budoucnu sát. Sice asi ne úplně v tom rozsahu, jako v knize, ale bohužel by mě to nepřekvapilo. A právě tohle vědomí dělá příběh tak trochu děsivý.

Reálnost je ale jen jedna věc, příběh toho může nabídnout mnohem víc. Je opravdu napínavý a nepředvídatelný. Abych byla přesná, tak jsem v jistém bodu uhodla, kdo za tím vším stojí, ale autorka kladla tolik falešných stop, že jsem o tom neskutečně pochybovala a podezřívala snad každého. Takže svým způsobem nepředvídatelný opravdu je, jen ne v klasickém pojetí slova.

Hodně lidí #murdertrending přirovnává k Hunger Games. A nějaká podobnost tu skutečně je. Ale podle mě je tak 20%, možná 30%. A to je podle mě unesitelná míra, protože v dnešní době málokdo vymyslí příběh, který se ničemu nepodobá. A ačkoli tento na první pohled může působit jako Hunger Games, tak ve skutečnosti je jiný a dle mého názoru i docela originální.

Jediné, co mi vadilo je, jak jsou v knize prezentovány hastagy, s diakritikou. Není to vyloženě špatně, ale málokdo to používá a tak to působí tak nějak podivně a člověka to nutí se nad tím pozastavit. Ale neberu to vyloženě jako chybu, protože za to nemůže autor, ale spíš překladatel.

Stejně jako děj jsou i postavy skvělé. Autorce se podařilo je skvěle popsat, což bylo o dost těžší než u jiných knih, jelikož popisovala dvě zcela rozdílné části. Toho kým skutečně jsou a kým mají být. Ale zvládla to opravdu skvěle a ještě každé z postav přidala něco, co z nich udělalo někoho naprosto jedinečného.

Sice jsem čekala nějakou průměrnější knihu, ale nakonec se z #murdetrending vyklubala absolutní pecka, kterou rozhodně doporučuji. Jedná se o knihu, která se budu podle mě líbit mnoha lidem a i když mají od sebe tyto dvě série docela daleko, tak podle mě se budou obzvlášť líbit právě fanouškům Hunger Games.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.


#Murdertrending - Chci vidět popravu v přímém přenosu #Murdertrending - Chci vidět popravu v přímém přenosu Gretchen McNeil

Když se Dee probudí z bezvědomí na podlaze chabě osvětleného skladiště, pochopí, že se má stát další obětí aplikace Murdertrending, která dovolí zbytku světa sledovat online popravy odsouzených zločinců. Likvidace vrahů je jedna v... více


Komentáře (0)

Přidat komentář