Poetické Vražedné emoce

recenze

Vražedné emoce (2019) 5 z 5 / evasamankova
Vražedné emoce

Byla to perfektní rodina. S krásným domem a spokojeným životem. Manžel, manželka a jejich tři děti. Teď je všechno pryč. Krev pohltila štěstí a radost. Čí ruka držela nůž a zničila všechno?

Vražedné emoce - tak zní název psychologického thrilleru amerického spisovatele Randalla Silvise. Ve své domovině velmi oblíbený a oceňovaný autor má na svém kontě více jak 15 románů, a také velkou řádků článků a fejetonů o historii, přírodě i vědě a technice. Silvis působí zároveň jako dramatik a scénárista.

Vražedné emoce jsou první knihou z jeho úctyhodného seznamu, která vyšla v českém překladu. Děj románu zavádí čtenáře do severozápadní Pensylvánie, kde policejní seržant Ryan DeMarco vyšetřuje případ vyvražděné rodiny. Obětmi vraha se staly uprostřed noci ve vlastním domě manželka a tři děti renomovaného a oblíbeného univerzitního profesora a zároveň spisovatele Thomase Hustona. Ten se rázem stává podezřelým číslo jedna.

DeMarco ale nedokáže uvěřit, že Huston, kterého poměrně dobře znal, by byl něčeho takového schopen. Když bylo více než patrné, jak svoji rodinu hluboce miloval. Svědci však viděli právě jeho, jak se po ránu potácí od domu k lesu. Jen chvíli předtím, než byli zavraždění objeveni.

Zatímco se Huston skrývá v lese, DeMarco se neúnavně snaží rozklíčovat dění, které předcházelo tragickému konci. Odrazovým můstkem se stávají profesorovy zápisky k jeho nově chystané knize a postava tajemné Annabel, které DeMarco nalezne. Byl vrahem skutečně Huston? Nebo držel nůž někdo jiný?

Randall Silvis je velmi podmanivým vypravěčem. Hovoří melancholickým tónem, přičemž kouzlí s jednotlivými slovy, že čtenáři nezbývá než žasnout, jak svébytnou pozici každé ze slůvek v textu má. Poetický nádech a všudypřítomná křehká niterní stopa jsou ve spojení s detektivní rovinou velmi netradičním čtením.

Autor představuje čtenáři dvě hlavní mužské postavy, jejichž počínání tak skrze vypravěče po celou dobu střídavě sleduje. Příběhu dominuje velký záběr na psychologický rozměr a vnitřní progres postav. Doplňkem je působivě vykreslená atmosféra zmaru, chmur a smutku. Postavy jsou bolavé tragické duše, z nichž každá bojuje s vlastními životními ztrátami.

První polovina knihy je střídmější na dějovou akci. Naopak ve druhé části se tempo příběhu zrychluje, a kromě několika vypjatých momentů se ke slovu dostává i kousavá humorná ironie. Přesto čtenáři preferující akci a překvapivé momenty zápletky budou z této knihy spíše rozpačití, ne-li zklamání. Naopak ti, kteří dávají přednost psychologické a morální rovině příběhu, nasávají emoce, nechávají se unést pohlcující atmosférou, budou doslova nadšení!

Vražedné emoce jsou velmi čtivým niterným, temným psychologickým thrillerem, který čtenáře nejednou zavede na morální rozcestí. Randall Silvis napsal zádumčivému seržantovi DeMarcovi ještě další dva případy. Nezbývá než doufat, že se v budoucnu objeví v překladu i u nás.

Komentáře (0)

Přidat komentář