Pod kupolí - apokalyptická sci-fi

recenze

Pod kupolí (2023) 5 z 5 / Kizuizi
Pod kupolí

Je den jako každý jiný, ale během okamžiku se změní v noční můru. Neviditelná bariéra přiklopí městečko Chester's Mill a odřízne ho od okolního světa. Zprvu nikdo nepropadá velké panice, ale vyvstává zásadní otazka. Kdo to udělal a jak dlouho to bude trvat?

Pod Kupolí byla kdysi první kniha, kterou od S. Kinga četla. "Táhla" mě ta výzva v podobě mnoha stran a tajemného příběhu, a protože ve čtení jeho knih pokračuji, asi je Vám jasné, že se mi kniha líbila.

Od autora jsem ještě zdaleka nepřečetla vše, co bych chtěla, ale lákala mě vidina, přečíst si s odstupem času tenhle apokalyptický román znovu. Osobně nemám moc ráda knihy, které obsahují dlouhé a detailní popisy, což je však Kingova specialitka - kupodivu u něj mi to vůbec nevadí a musím se i přiznat, že se na to vždy těším. Jinak tomu není ani v této knize, kde se občas vyloženě nimrá v detailech (a někdy i poměrně nechutných).

Napínavý, čtivý příběh, který čtenáře vtáhne už na první stránce. Nechá ho vstřebat ten pocit dopadu kupole, následně představí důležité postavy, jejich silné i slabé stránky, a pak už jen můžete sledovat, jak začne pracovat lidská zákeřnost vůči zdravému rozumu.

Opět jsem si ten příběh neskutečně užila a potvrdila jsem si, že není vůbec na škodu, přečíst si něco znovu. A hlavně u takhle rozsáhlého díla je možné objevit i pár věcí, které při prvním čtení uniknou.
Můj závěr je, že tu knížku fakt zbožňuju - ten náhled do lidské mysli a duše, ten pocit kdy je čtenář v pokušení přemýšlet, co by dělal, kdyby se to stalo jemu, ten kontrast toho, jak se pod tlakem lidské bytosti mění.

Je to prostě "zatr-patr" výborný! Extrémní, krvavé, brutální, ale excelentní.

Ještě se musím vyjádřit k obálce tohoto vydání: když jsem ji viděla na netu poprvé, nebyla jsem si úplně jistá, jestli se mi líbí. Avšak opět se potvrdilo, že je lepší počkat si. Když máte hotovou knihu v ruce, vypadá obálka fakt skvěle! (Autorem je @murinwolf.)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta-Dobrovský

Komentáře (0)

Přidat komentář