POČKEJ NA MOŘE

recenze

Počkej na moře (2022) 5 z 5 / Knižní střípky
Počkej na moře

7/2024
POČKEJ NA MOŘE
VERONIKA OPATŘILOVÁ
@audioteka_czsk
Nakl. PROSTOR
Rok vydání 2022
328 stran
12h 38min
5*/5

Docela dost dlouho trvalo, než jsem si řekla, přečti si už konečně POČKEJ NA MOŘE, vždyť už je nejvyšší čas, brzo autorce vyjde nová kniha.

Od okamžiku, kdy se ukázalo, že bude i audioverze a bude ji namlouvat Dan Krejčík, bylo jasné, že se bude, jak já říkám, číst ušima.

Ocitáme se v Anglii v 60. letech minulého století a sledujeme milostné vzplanutí jednoho mladého švédského studenta a staršího profesora literatury...

Byla jsem tuze zvědavá, co všichni mají na jednom milostném příběhu. Trochu jsem se i bála, protože v posledních letech mám pocit, že zrovna v tomto žánru vychází čím dál tím větší slátaniny.

Již zhruba po hodině poslechu mi bylo však jasné, že zde dostanu něco jiného a mimořádného... Veronice Opatřilové se povedlo napsat něco naprosto nádherného.

Díkybohu to bylo jiné a originální, po přečtení/poslechnutí mě napadá jediné – takové milostné příběhy si kdykoliv ráda přečtu.

Skvěle zachycená atmosféra 60. let, má milovaná Anglie, ostrov Wight a láska dvou mužů. Jejich láska se zrodila v době, která homosexuálním vztahům ještě moc nepřála, navíc jeden zahraniční student, druhý místní profesor, nic moc výchozí situace...

Na tuto knihu musí být člověk naladěný, v zásadě se tu nic moc neděje, je to hlavně o pocitech, o vznikající lásce, touze, přitažlivosti a všech překážkách, které musí občas překonávat, o bolesti, ztrátě, odvaze, o promarněných šancích. Kdybych nevěděla, že knihu napsala česká spisovatelka, klidně bych ji zařadila do šuplíčku světové literatury. Smekám, tleskám a obdivuji um a krásný jazyk, jakým autorka knihu napsala. ( LEDEN 2024).

@nakladatelstvi_prostor
#spoluprace

Komentáře (0)

Přidat komentář