Po stopách českých alchymistů a mystiků

recenze

Příběhy českých alchymistů a mystiků (2023) 5 z 5 / Kikina182
Příběhy českých alchymistů a mystiků

Touha po věčném životě, zdraví, bohatství a mnohém dalším se objevuje po celou naši historii. Ty největší alchymisté a mystikové se snažili uspět tam, kde ostatní selhali. Jen v českých zemích bylo mnoho takových a o některých z nich pojednává právě tato kniha.

Příběhy českých alchymistů a mystiků je kniha na pomezí odborné literatury a naučné literatury. Informace, která kniha obsahuje, jsou opravdu historicky podloženy, ale zároveň jsou čtenáři předány lehkým vyprávěcím stylem, který bych připodobnila tomu, jak jsou vyprávěny dokumenty na Netflixu. S humorem a napětím, ale zároveň podle skutečnosti.

Jelikož jsem četla už několik odborných knih o alchymii, alchymistech a mysticích, můžu docela jistě říct, že informace v této knize jsou historicky podložené. Sama jsem se sice nedozvěděla mnoho nového, ale přeci jen několik zajímavých věcí, o kterých jsem nevěděla, na mě v knize vykouklo. Ale vlastně mi to vůbec nevadilo, protože celá kniha byla skvěle podaná a i věci, o kterých jsem věděla, mě zaujaly.

Přeci jen se ale pořád jedná o populárně naučnou knihu a tak, i když je vyprávěcí styl lehký, je to spíš kniha, kterou jsem si musela dávkovat, abych neztratila pozornost a nezačala se nudit. Myslím, že takhle je to ale skoro u každé populárně naučné knihy, takže bych to rozhodně nebrala jako mínus knihy, jen je třeba brát při jejím čtení v potaz, o jaký žánr se jedná.

Příběh českých alchymistů je skvělá kniha pro všechny, kdo se zajímá o alchymii a mystiku. Je to základní vhlede do tohoto tématu a určitě kniha poslouží jak pro zábavu, tak i třeba jako výzkum pro nějaké projekty.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (1)

Přidat komentář

tomas1291
04.01.2024

Díky za recenzi a ,,návod´´ k přečtení knihy, již jí mám půjčenou z veřejné knihovny a zatímco jsem do ní nahlédl, okamžitě jsem si jí oblíbil!