Plavba do nenávratna

recenze

Plavba do nenávratna (2022) 5 z 5 / Marokrates
Plavba do nenávratna

Plavba do nenávratna
František Niedl

Do ruky se mi dostala tato kniha. Hned ze začátku musím přiznat, že jsem si pana Niedla nedovedl představit jako autora zcela odlišného tématu, než jak jsem si ho zažil do dnešních dní. Autor historických románů o Hynkovi z rodu Tasů nám zde předkládá zcela odlišný styl a dobu. Čteni této knihy jsem vzal jako výzvu, abych si ověřil, zda zcela odlišné téma nějak změní můj náhled na ostatní díla. Zároveň je to mé první seznámení s hlavním hrdinou, který už v předchozích knihách zažil nějaké to dobrodružství.
Hned po přečtení prvních pár stránek jsem cítil dost rozpruplné pocity. Hlavní hrdina, vysloužilý legionář Michal Dabert mi upřímně k srdci nepřirostl. Ale můj osobní negativní pocit vzal brzy za své. Michal je víceméně klasickým typem vysloužilého vojáka, který si prošel cizineckou legií a později pro člověka dost pochybnou minulostí. Jeho první, poněkud strojené hlášky a dialogy s ostatními postavami mě nutily přemýšlet, zda je opravdu životním pesimistou. Zda se s takovou náturou hlavního představitele budu muset potýkat celou knihu.
Proč se vlastně takový negativista vydal na plavbu výletní lodí? Proč nechal přítelkyni doma a vydal se na takovou pro něho nudnou dovolenou sám? Proč mám neustále pocit, že je tam z donucení? O to příjemnější je zjištění, že Vám sám Michal tyto otázky zodpoví.
Ve chvíli, kdy se výletní loď vydá na svou plavbu, začne se celý příběh odvíjet zcela jiným směrem a kniha se zde stává akční, dobrodružnou, místy vtipnou a zapeklitou záležitostí. Kdo je vlastně Michal Dabert. Co se na té lodi děje a co je příčinou celého problému, který je hlavním motivem této knihy?
Hlavní dějová linka má jasně dané mantinely. Jde celkem s jistotou předvídat, co se odehraje na další straně nebo kapitole. Ale knize to rozhodně neubližuje. Náš hrdina není žádným agentem 007. I když mu nechybí tajemná žena naproti stolu, se kterou se seznámí hned ze začátku. Neskáče s padákem (alespoň ne v průběhu řešení zápletky) a zároveň nedisponuje ponorkovým autem. Ale umí se s celkem nepřehnaným stylem poprat s problémy, které na něho nepřímo padají.
Ačkoliv je kniha sama osobně vymyšleným příběhem, je tu vše líčeno tak jednoduše, že je to až uvěřitelné. Co všechno se může stát člověku, který se vydal na dovolenou výletní lodí, aby si utřídil myšlenky a uspořádal svoji budoucnost. Z této plavby se rozhodně nenavrátí do svého stereotypního života plného nudných a předvídatelných dní.


Plavba do nenávratna Plavba do nenávratna František Niedl

Michal Dabert je poněkud unaven životním stereotypem, do kterého se dostal ve společném životě s hollywoodskou hvězdou Joan Hartingovou. Joan ho sice miluje a téměř všechen svůj volný čas věnuje jen jemu, ale pro bývalého příslušn... více


Komentáře (0)

Přidat komentář