Píseň sirény by Nikola

recenze

Píseň sirény (2023) 4 z 5 / obedova.pauza
Píseň sirény

"A princess must have her prince."

Lira je siréna, jedna z nejobávanějších v celém oceánu, dědička trůnu a vražedkyně. V její ložnici se nachází již sedmnáct srdcí lidských princů, které jim vlastnoručně vytrhla z hrudi. Ani to však není dost, aby potěšila svou matku. Mořská královna je pověstná svou krutostí. A když se jí chování dcery znelíbí, neváhá ji potrestat...promění Liru v prostou lidskou dívku a jako odpad ji nechá na pospas osudu uprostřed oceánu. Vykoupit se může jen tak, že přinese matce srdce prince Eliana. Ten brázdí mořské vody na palubě své lodi Saad a snaží se ulovit každou sirénu, která mu zkříží cestu do doby, než bude muset sám usednout na trůn.
Když však vyloví z vody polomrtvou dívku jeho příběh nabere nečekaný směr. Kdo je ona tajemná Lira? A skutečně by mu mohla jednou pro vždy pomoci zbavit svět vražedných sirén?

Napadlo vás někdy, jak by to asi vypadalo, kdyby Ariel nepřišla na souš okouzlit prince ale zabít ho? Populární "ENEMIES TO LOVERS" lehce "šmrnclé" Malou mořskou vílou a za mě moc hezké čtení. Knihu jsem přelouskala v originále, ale pokud angličtina není nic pro vás, nemusíte zoufat a vyrazte pro český překlad s názvem Píseň sirény.

(SPOILER ZONE ->)

Předně bych chtěla přiznat, že po celou dobu čtení mi v hlavě hrála písnička z disneyovské Malé mořské víly Under the Sea...je boží, ale k vraždícím sirénám se moc nehodí. No nic, už ji taky slyšíte? Nemáte zač!
Takže Lira, následnice podmořského trůnu, která se ze všech sil snaží zavděčit své velice chladné a odměřené matce. Mezi sirénami se totiž city moc nenosí a jediné, čím si vysloužíte jejich respekt je, když jste ještě krutější než všichni ostatní. A tak mladá princezna plní rozkazy a jako správná siréna nosí každoročně své královně jedno čerstvě vytržené srdce...ovšem jen do doby, než se jí připlete pod nohy známý "lovec" sirén.
Ve snaze získat srdce prince Eliana totiž Lira zabije jednu z mořských pan, která se mladíka rozhodla zbaštit, coby odpolední svačinku.
To její matku nikterak nepotěší, protože nejen, že ukončila život jednoho z mořských tvorů ale také nechala prince žít. Proč? To patrně netuší ani sama Lira....každopádně ji za to stihne trest. Je proměněna v člověka a zanechána uprostřed oceánu.
Tam jí nenachází nikdo jiný než Elian a jeho posádka bukanýrů. Ti jsou právě na nebezpečné misi. Chtějí objevit krystal bohyně Keto a pomocí něj jednou pro vždy zlikvidovat všechny sirény.
Lira nelení a namluví princi, že by mu při jeho výpravě mohla být nápomocná. Ví totiž o sirénách a jejich tajemstvích poměrně dost.
Vydávají se tedy společně na honbu za pokladem a na jejím konci získají krom krystalu také něco, v co ani jeden nedoufal...lásku.

Dobře, zní to trochu "přeslazeně"...ale reálně se jedná o hezký příběh, který je vyprávěn z pohledů obou hlavních protagonistů. Prostředí pirátské lodě je zase trochu něco jiného a samotná romantická linka se vyvine tak nějak na pozadí bez zbytečného tlačení na pilu. Elian se nakonec svého trůnu vzdá, aby mohl dál brázdit oceán coby hrdinný kapitán "Korkorán" a Lira se stane novou mořskou královnou, kterou až podezřele často navštěvuje jistý pohledný námořník.


Píseň sirény Píseň sirény Alexandra Christo

Princezna Lira je siréna z královského rodu a je ze všech nejsmrtonosnější. Ve své sbírce má srdce sedmnácti princů a je uctívána po celém moři, dokud ji ovšem zvrat osudu nedonutí zabít příslušníka vlastního druhu. Aby mořská krá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář