Pekárna plná života: Skořici ucítíte na jazyku i v tomto díle

recenze

Pekárna plná života (2022) 4 z 5 / VasnivaCtenarka
Pekárna plná života

Pekárna plná života od autorky Ruth Kvarnström-Jones přináší příjemné a oddechové pokračování knihy Pekárna s vůní skořice. Oba díly knižní série Pekárna s vůni skořice (jinde nazvaná Helleholm) přináší do vašeho života chvíli zastavení, chvíli plnou laskavosti, přátelství a nejen vůni skořice, ale také horké čokolády. Zkrátka celá knižní série je…. kouzelně příjemná.

Ale teď se pojďme už podívat přímo na Pekárnu plnou života. Lovise se podařilo Pekárnu udržet nad vodou a co více – lidé začínají její Pekárnu milovat. A Lovisa svou práci miluje. Spokojenost jejich hostů jí vlévá do žil novou energii a přináší ji nové nápady, jak své zákazníky překvapit a potěšit novými dobrotami. Vztah s Axelem se vyvíjí dobře a vše vypadá, že bude zalité sluncem.

Vše ale změní nepříjemná diagnóza Axelovy matky. Ta totiž vnese do Pekárny vlnu strachu a dávné bolesti, která je spojena se smrtí Lovisiny sestry. Stará bolest ožívá a Lovisa se potýká s úzkostí, které ji jen samotné slovo “rakovina” způsobuje. Mezi Lovisou a Axelem vznikají první třecí plochy, které vedou k hádkám a neshodám. Jak se bude jejich vztah vyvíjet, to vám samozřejmě neprozradím.

V knize se rovněž také setkáváme se všemi postavami, se kterými jsme měli možnost se seznámit již v Pekárně s vůní skořici. Greta, Algot, Magdalena, Désirée, Reuben, Ellen, Julie, Rebecca a mnoho dalších postav sehrají i v tomto příběhu svou roli. A nesmíme zapomenout na kocourka Krasavce – bez toho by celý příběh byl smutnější, i když v prvním díle způsobil požár Pekárny!

Co musím v této knize ocenit je seznam všech postav, který je uveden na samotném počátku knihy. Přestože jsem první díl dočetla teprve nedávno, bylo příjemné si tyto postavy připomenout a tím i jejich vzájemné vazby. Přece jen – v knize je postav opravdu hodně a i v prvním díle jsem se občas mezi nimi ztrácela. A taky se mi velmi líbila zjednodušená mapka Halleholmu, která nám umožňuje si lépe představit kde se co v Halleholmu nachází. Je to takové milé zpestření. Díky mapě si pak vytvoříme krásný obraz, kde je náměstí s Pekárnou, kde se nachází Zámeček Halleholm, Algotova chata atp. Dává mi to pocit, že jsem tím ještě více zapadla do Halleholmského prostředí.

Ruth musím i v tomto díle pochválit promyšlenost děje. Zdálo se mi, že v tomto díle ještě více vynikla přátelská atmosféra celého městečka a já jsem si moc užívala, že mohu být alespoň na pár hodin součástí tohoto místa. Člověku je až líto, že je to jen kniha, že takové vztahy nejsou všude kolem nás.

Hluchá místa v knize nebyla a tempo si kniha udržovala velmi povedeně. Pořád se něco dělo, což znemožnilo se u knihy byť na jednu vteřinu nudit.

Kniha pro mne byla pohlazením po duši, ačkoliv musím napsat, že zápletka mezi Lovisou a Axelem mi přišla trošku neuvěřitelná, uměle vykonstruovaná a hlavně celkem zbytečná. Ale na něčem ten děj musela autorka postavit, takže …. to respektuji a i tak jsem si to užila.

Knihu jsem si užila a pokud i vy někdy budete mít potřebu utéct před realitou do světa plného laskavosti, pak po této knize rozhodně sáhněte. Myslím, že takové pohlazení po duši tu a tam potřebujeme všichni.

Komentáře (0)

Přidat komentář