Pavel Kohout: Les Bor

recenze

Les Bor (2020) 3 z 5 / hana1070
Les Bor

Občas se pustím do nějaké české detektivky, abych měla přehled o tom, co se zrovna vydává. Tentokrát jsem neodolala nabídce nakladatelství MOBA a přečetla si knihu Pavla Kohouta Les Bor.

Podivný les na kraji velkého města, Českých Budějovic, kde se v minulosti odehrály samé zlé, nebo přinejmenším podivné události. Právě sem míří trojice středoškoláků odhodlaná odlovit noční strašidelnou kešku v rámci geocachingu. Místo dovedně ukryté finálky ale najdou mrtvolu muže v cyklistickém dresu. Vyšetřování se ujímá kapitán Koutný, který dostává k ruce i aktuální posilu sboru, nadporučíka Sojku, který se do rodného města vrací po několika letech strávených v Praze. Sojka v mrtvém muži pozná spolužáka z gymplu a vyšetřování ho zavede i k dalším lidem, které za středoškolskych let znal. Mají tyhle vazby z minulosti souvislost s vraždou? Koho se bojí pozůstalá manželka? Co viděl samotář z maringotky? A čeho se ještě v temném lese na kraji sídliště dočkáme?


Les Bor skutečně existuje (hledejte na wikipedii Branišovský les), takže takhle kniha je obyvatele Budějovic "must read":-)


Detektivka každopádně nezapře inspiraci severskou krimi, a to ve všech ohledech. Je to napínavé, děj je náležitě komplikovaný, možní pachatelé postupně krystalizují, jsou tu i lyricko-epickými předěly, kdy se o slovo hlásí srnky, lišky, o mouchách ani nemluvě:-). Smrt oblíbené postavy mě ostatně v poslední době naštvala taktéž už vícekrát. Na druhou stranu ale zase trochu překombinované, chvíli poctivá týmová práce, chvíli nesmyslná partyzánština, spousta nadbytečných postav (jako třeba ezo skupina na konci), na to, jak to bylo celé promyšlené, byl motiv nakonec poměrně slaboučký.

Přesto mě to ale docela bavilo. Dalo se poznat, že se kniha odehrává v současnosti (appky, geocaching, čtečka knih), děj rychle ubíhal, jako čteníář jsem byla dost napjatá, jak to dopadne. Česká detektivka si na jihu Čech získává pozici - po Jiřím Březinovi je Pavel Kohout již druhý Jihočech, ktery mé v této branži zaujal.

Co bych knize ale určitě vytkla, to je přebal. Les Bor vyšel v "zeleném" cyklu Česká detektivka, kam já většinou řadím spíš slabší dílka, vhodná pro čtenáře, kteří neudrží víc než jednu dvě linie a oceňují česká jména hlavních hrdinů, protože ty zahraniční se jim pletou (nic proti, každá kniha si svého čtenáře najde). Les Bor by si ale asi zasloužil lepší grafickou podobu - například ta, kterou na svých webových stránkách prezentuje autor, by mu slušela rozhodně lépe a určitě by nalákala i více potencionálních kupců a čtenářů.

Komentáře (0)

Přidat komentář