Pátý a nejžhavější díl komiksové série Srdcerváči

recenze

Srdcerváči. Kniha 5 (2024) 5 z 5 / Suzanne
Srdcerváči. Kniha 5

Nick a Charlie tvoří nerozlučný, veřejný pár. Charlie by chtěl posunout jejich vztah dál, ale i když to mezi nima jiskří, tak netuší, jestli je Nick připravený. A pokud ano, jak tomu druhému říct, že byste s ním chtěli spát? A jak je to vůbec s tím prvním sexem?

(Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatros Media :)

Charlie se vzpamatovává z hlubokého duševního propadu a anorexie, ale pořád se stydí za svoje hubené tělo, skrývá se pod plandavými svetry a odmítá se odhalovat. Nick pro změnu řeší přihlášky na vysokou školu a svou budoucnost. Netuší, co by chtěl studovat, zato chce zůstat blízko Charliemu, ale z univerzity v Kentu, kterou má kousek od domova, není nijak nadšený. Neměl by Nick fungovat i bez Charlieho a Charlie bez Nicka?

Opět se setkáváme s Taem a Elle, Tarou a Darcy a víc prostoru dostává i Charlieho starší sestra Tori, hrdinka románu Solitaire, s Michaelem Holdenem, se kterým tráví spoustu času, ale rozhodně s ním nechodí. A malou scénu tu má i moje oblíbené učitelské duo Nathan Ajayi a Youssef Farouk.

Alice Osemanová se vrátila k roztomilé romantice, která vás pohladí po duši. Pátý díl Srdcerváčů je nejžhavější z celé série, protože mezi Nickem a Charliem to jiskří tak, až to málem zažehne papír, na kterém je komiks nakreslený. Alici Osemanové se i v té jednoduché, černobílé kresbě podařilo zachytit jiskření a touhu mezi hlavními hrdiny stejně jako pochyby, obavy a rozpaky.

Do děje zakomponovala také spoustu nosných a důležitých myšlenek. V pátém díle Srdcerváčů reálně, ale nenásilně zpracovala témata týkajících se nejenom prvního sexu. Skvěle vykreslila prostředí střední školy a chvástání spolužáků ohledně prožitých (čtěte vymyšlených) sexuálních zkušeností. Polemizuje, zda existují nějaké mety, nebo jestli se i dotýkání dá považovat za sex nebo zda sex hlavně u queer lidí musí zahrnovat penetraci. Opět naťukla téma asexuality a toho, zda lze mít spokojený partnerský vztah bez sexu.

Ale tento díl není jen o sexu, ale taky o hledání sebevědomí a vlastní cesty, překonávání obav a překážek, úzkostech a pochybách, problémech s rodiči nebo o tom, zda může fungovat vztah na dálku.

Srdcerváči by měli patřit mezi povinnou školní četbu, protože Alice Osemanová v této sérii ukazuje příklady zdravé komunikace, správného řešení problémů a zdravých romantických, přátelských a rodinných vztahů. V pátém díle navíc jednoduše, jasně a nevtíravě vysvětlila spoustu věcí ohledně (nejenom) prvního sexu (nejenom) u queer párů.

Komentáře (0)

Přidat komentář