Panenka – pátý případ pro Freyju a Huldara

recenze

Panenka (2022) 5 z 5 / Kizuizi
Panenka

Policejní oddělení má práce nad hlavu, ovšem je doba dovolených a lidí je málo. Huldar tak řeší několik případů najednou a jediné pozitivum vidí v tom, že k jednomu z nich je přizvána i Freyja. A protože i Freyja ráda pátrá, zaujme ji záhadná panenka, která snad pomůže objasnit její případ...

Yrsa Sigurðardóttir patří mezi mé velmi oblíbené autorky a mám od ní přečteno vše, co u nás vyšlo. Proto jsem zajásala, když se v edičních plánech objevila právě Panenka, která už podle anotace slibuje velmi zajímavý příběh.

A samozřejmě je Panenka skvělá! Mám pocit, že u Yrsy to snad ani jinak nejde. I když je pravda, že tentokrát si s námi pěkně pohrává a tím, že je v knize více dějových linek, může být někdo sem tam maličko zmatený. Ale na konci do sebe všechno parádně zapadne a zdánlivá nesourodost je úplně zahlazena.

Zbožňuju příběhy s mrazivým podtextem, což právě Yrsa umí, a zde tento nádech pocítíme už na prvních stránkách (a nenechá nás v klidu po celou dobu). Jen si to představte – ošklivá panenka, vytažená po mnoha letech z moře, chybí ji vlasy, řasy, je obalena snad vším, co v moři žije. A všude, kde se ocitne, je jí v patách smrt...

Tohle ponuré, mrazivé a napínavé čtení je malinkato jiné, než předchozí díly. Tím, že je příběh drobně překombinovaný, což mně tolik nevadilo, trochu se bojím, že u čtenářů, kteří s Yrsou ještě nemají zkušenosti, by to mohl být trochu problém... a proto doporučuji nevzdávat to! A pro ty, kteří už některý díl četli a nelíbilo se jim množství brutálních popisů v prvním dílu (DNA), zde je těchto popisů mnohem méně.

Freyja a Huldar jsou výborná dvojka, která se postupně vyvíjí (ano, doporučuji číst sérii postupně, i když pár důležitých informací nám autorka v knize zopakuje), a jako vždy není nouze ani humorné situace.

Já jsem spokojená a už teď doufám, že brzo bude přeložen (a vyjde) i šestý díl této série (orig. název je „Þögn“).

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Metafora )

Komentáře (0)

Přidat komentář