Pád sicilských lvů finále Ságy rodu Floriů

recenze

Pád sicilských lvů (2023) 5 z 5 / Kizuizi
Pád sicilských lvů

Po předčasné smrti Ignazia staršího, přechází impérium rodiny Floriů do rukou jeho syna. Ten už má jiný život, než jeho dědové narodil se do luxusu, kterého hodně využívá a jeho největší starostí není blaho firmy, ale prohánění sukní mladých žen. A pak potká ji krásnou a elegantní Fanku. Ta věří, že jí miluje a díky sňatku přestane prohánět ženské a začne se věnovat firmě...

Tento díl měl původně vyjít už v loňském roce, ale vydání se pozdrželo a má netrpělivost tak byla čím dál větší. Historické romány podle skutečnosti zas až tolik nevyhledávám, ale tahle sága mě doslova vtáhla a já napjatě očekávala, jak tohle všechno dopadne.

Opět pokračujeme tam, kde předchozí část skončila vracíme se tak do Palerma, kde Giovanna truchlí po smrti manžela a zároveň doufá, že její syn Ignazio konečně dostane rozum a bude se aspoň trochu víc věnovat firmě. Jeho sňatek s Fankou, bohužel moc zlepšení nepřinese obchod jde stále většinou mimo něj a kromě snahy zplodit dědice rodu, se stále raději věnuje prohánění sukní.

Děj této části zdá se být jasný už jen podle názvu, ale cesta ke konci je dlouhá a strastiplná, i když bych řekla že celkem předvídatelná. Ignazio doslova rozhazuje těžce vydřené rodinné jmění všemi směry, a vlastně ničí vše a všechny okolo. Jeho matka trpí při pohledu na rozpadající se firmu, jeho žena je potupena neuvěřitelným počtem milenek...

Ani tentokrát nechybí mocenské boje (i když mnohem vážnější), trable s láskou (mnohem větší než v předchozích částech), touha, žárlivost, ale bohužel ani rodinné tragédie. I předchozí generace měly dost trápení, ale tady jako by se neznásobilo jen jejich jmění, ale zárověň i neštěstí.

Vyprávění je formou přítomného času, kapitoly opět začínají krátkým výtahem z historického dění. Ano, tahle poslední část je nejvíc drtivá a deprimující. Bylo mi líto Franky, která si musela vytrpět opravdu hodně, i přesto se však snažila být silná. Ignazio si sice chyby uvědomil, ale až velmi pozdě a Vincenzo? Ten rovnou z blaženého mládí "skočil" do katastrofální reality.

Vynikající sága, kterou vám mohu jen doporučit!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Komentáře (0)

Přidat komentář