Ovládne císařova dcera magii kostí?

recenze

Dcera kostí (2022) 4 z 5 / Suzanne
Dcera kostí

Lin Sukaj si pamatuje jen posledních pět let života. Císař ji kvůli tomu nutí soupeřit o následnictví s jejím adoptivním bratrem Pa-jenem. Proto se rozhodne tajně ovládnout magii kostí a výrobu konstruktů. Nejvíc ze všeho ale touží po tom, aby si vzpomněla a získala tak otcovu lásku. Jenže čím víc se noří do temných tajemství císařského paláce, tím nebezpečnější to pro ni je...

Konstrukty pohání úlomky kostí odebrané císařovým poddaným, a tím z nich vysávají energii, dokud předčasně nezemřou. Proti tomu bojují Netknutí, kterým se podařilo odběrové slavnosti vyhnout. Císař ale tvrdí, že konstrukty brání císařství před Alangou. Jenže Alanga byla poražena už před staletími a pro lid je spíš legendou než hrozbou.

Pašerák Jovis už roky hledá svou unesenou manželku a jedinou stopou je loď s modrými plachtami. Jenže pak zachrání jednoho chlapce před odběrovou slavností, pak další děti a stává se z něj živoucí legenda.

Falue, dcera guvernéra ostrova Nefilanu, si chce vzít za manželku svou milenku Ranami, přestože pochází z chudiny. Ranami ale nabídku odmítá, protože Falue doopravdy nechápe, jak těžký život mají poddaní jejího otce.

Duna z ostrova Maila slepě vykonává pořád ty samé povinnosti, ale po pádu ze stromu se jí začnou vracet vzpomínky. A dojde jí, že na ostrov nepatří.

Andrea Stewartová napsala bohatý a propracovaný příběh okořeněný netradičními nápady. Inspirovala se japonskou a čínskou historií a kulturou, ale císařství pojala jako souostroví plující po moři, kdy se k sobě ostrovy přibližují a zase vzdalují. Nejzajímavějším nápadem je ale magie kostí a výroba konstruktů z různých částí zvířat.

V Dceři kostí nechybí boj proti zkorumpované vládě, akce, tajemství a intriky, překvapivé zvraty a odhalení i nějaké to úmrtí. Romantiky najdete pouze špetku, protože Falue a Ranami se většinou hádají.

Dcera kostí stojí především na životných, uvěřitelných postavách se silnými i slabými stránky. Lin ze strachu z otce lže a slibuje, co nehodlá splnit. Jovis není žádný hrdina a jeho legendární skutky se odehrály spíš omylem. Ranami naivně věří dobrým úmyslům rebelů a Falue si myslí, že dokáže pochopit život obyčejných lidí, ale ve skutečnosti o něm nic neví.

Dcera kostí je první díl z trilogie, takže funguje především jako seznámení s vymyšleným světem, postavami a zápletkou. Dějová linka Lin je nejzajímavější a nepropracovanější. Ty ostatní nejsou až tak atraktivní, a přestože v nich nechybí spoustu akce, tak se mi ke konci maličko vlekly. Naopak v dějové lince s Lin mohla autorka klidně stránky přidat, protože závěrečné zvraty se odehrály zbytečně narychlo.

I tak je ale Dcera kostí velmi podařená, skvěle vystavěná a napsaná kniha s originálními nápady. A já se těším, až se pustím do druhého dílu s názvem Císařovna kostí, který vyšel v českém překladu v říjnu 2023.

Komentáře (0)

Přidat komentář