Osudná plavba historická detektivka

recenze

Osudná plavba (2023) 3 z 5 / Kizuizi
Osudná plavba

Je rok 1924 a zaoceánská loď Endeavour míří do New Yorku. Čtyři dny před koncem plavby je nalezeno tělo staršího muže, který nejspíš uklouzl na schodech. Původní domněnku, že jde o nehodu, však zpochybní inspektor Temple ze Scotland Yardu, který se také ihned ujme vyšetřování a to i přes velkou nevoli kapitána...

Tak jsem se zas jednou nechala nalákat anotací, protože občas se ráda začtu i do historických detektivek, kde není tolik krve. Kniha je autorův debut, takže jsem byla docela dost zvědavá...

Osudná plavba je celkem zajímavě vystavěný příběh o vyšetřování podezřelého umrtí. Vyšetřováním nás provází inspektor Temple ze Scotland Yardu, a pak také lodní důstojník Birch, který byl k inspektorovi přidělen kapitánem lodi. Birch o přidělení k vyšetřování nestojí, ale postupem času i jeho případ začne zajímat, a tak se, k nevelké radosti inspektora, zapojuje čím dál víc.

Dovolím si poznamenat, že na debut je to velmi dobrá kniha, avšak našla jsem tam pár drobnůstek, které mi malinko vadily. Předně bych knihu trochu zkrátila některé úseky byly zbytečně dlouhé a sem tam mi přišlo, že se některé věci pořád opakují. Postavy nejsou špatné Temple a Birch jsou každý jiný, oba mají nějaké to tajemství, ale jsou poměrně nevýrazní. Chybí jim nějaký ten šmrnc něco, čím by aspoň jeden z nich upoutal a dostal tak čtenáře na svou stranu.
Konec příběhu je už trochu živější, rychlejší, napínavější. Je tu i několik zvratů, které příběh oživí, ale myslím si, že mohly přijít trochu dřív, a lépe tak vysvětlit některé záhady.

Ale nechci být jen negativní kniha není špatná, jen já už těch detektivek přečetla trochu víc, a tak mám asi větší očekávání. Líbilo se mi prostředí i ten jemný nádech tajemna, a také musím pochválit českou obálku, vypadá skvěle.

Osudná plavba je poklidné vyprávění, bez potoků krve, které jistě ocení milovníci jemnějších detektivek a věřím, že si najde mnoho spokojených čtenářů.

Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovsky

Komentáře (0)

Přidat komentář