Ostrovy bohů

recenze

Ostrovy bohů (2023) 4 z 5 / Rinna5
Ostrovy bohů

Selly je námořnice každým coulem a jejím snem je jednou se plavit jako kapitánka na vlastní lodi. K tomu ale musí otci dokázat, že na to má, proto se rozhodne uprchnout z lodi, na které má pracovat a vydat se ho hledat na sever, kde by se měl nacházet. Tento plán jí ovšem překazí princ Leander díky kterému nestihne z lodi uprchnout včas a tak se společně s ním a celou posádkou vydávají k Ostrovům bohů, kde musí Leander učinit oběť, aby posílil svou bohyni, která jako jediná může udržet ve spánku jiného boha, tak aby nerozpoutal válku. Mince má ovšem vždy dvě strany a té druhé se nelíbí, že její bůh již několik století spí a tak se snaží Leanderovi jeho cestu překazit. Začíná tedy boj s časem, neboť spící bůh se probouzí a je jen jedna cesta jak ho zastavit dřív než rozpoutá válku.

Děj je poutavý, jeho tempo je ovšem pomalejší, což by nemuselo každému sednout. Ze začátku jsem měla problém se začíst a zejména u prvních asi padesáti stran mi přišlo, že děj není nijak zvlášť zajímavý. Jsem moc ráda, že jsem se pletla. Jakmile jsem byla nějak uvedena do děje stránky mi začaly ubíhat pod rukama, ani jsem nevěděla jak a opravdu jsem snad po konci každé kapitoly potřebovala vědět, co se stane v té další.

Většina příběhu se odehrávala na moři a musím říct, že jsem si to užívala mnohem více než části na pevnině. Také je zde zajímavý magický systém, u kterého bych ovšem uvítala více podrobností. Máme zde na jedné straně bohy, na druhé duchy, se kterými spolupracují kouzelníci a mohou díky nim částečně ovládat živly a to je právě něco, u čeho by se mi líbilo mít více informací.

Příběh je vyprávěn z různých úhlů pohledu, přesněji řečeno zde máme 5 vypravěčů a ačkoliv mám ráda u fantasy více pohledů, tady už mi to přišlo přehnané. Každá z postav má svůj specifický charakter, ale i tak mi občas dělalo potíže zorientovat se, která postava zrovna vypráví. Několik postav mi bylo sympatických, ale na druhou stranu jsou tu i takové, které u čtenáře pochopení zcela nenajdou.

Chybět nemohla ani romantická linka, která se mi osobně zamlouvala. Vyvíjí se mezi postavami pozvolna a jedná se o hate to love, což já si vždy ráda přečtu.

Konec knihy mě vyloženě nepřekvapil, něco obdobného jsem očekávala od samotného začátku, nicméně u YA knih to neberu jako mínus. Nicméně se do tohoto světa moc ráda v budoucnu ještě vrátím, protože tu atmosféru jsem si zamilovala stejně jako dobrodružsví odehrávající se na moři.

Knihu k recenzi jsem dostala v rámci spolupráce s Humbookem.


Ostrovy bohů Ostrovy bohů Amie Kaufman

Magie, romantika a bohové ve strhující fantasy od autorky sérií Akta Illuminae a Aurora. Selly uvázla na pevnině, ale rozhodně tam nehodlá strávit zimu. Moře totiž volá a ona musí najít svého otce, který o sobě už dlouho nedal věd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář