Poslední člověk na planetě Zemi

recenze

Poslední člověk na planetě Zemi (2023) 4 z 5 / Rinna5
Poslední člověk na planetě Zemi

Píše se rok 300 po Zániku, kdy Natura zničila Zemi a napadla lidi, kteří z velké většiny vymřeli kvůli zákeřnému viru. Lidé nyní žijí v Polis, která jsou pro ně bezpečná a snaží se, aby lidstvo neprohrálo boj s Naturou a zvládlo přežít alespoň díky jedincům, kteří jsou stále plodní. Nebo je to snad všechno jinak? Nico žije odjakživa v Polis 1, futuristickém městě, s létajícími auty, které si ovšem může dovolit málokdo, s čipy, pomocí kterých se lidé dorozumívají a které čtou jejich myšlenky, a jako jeden ze zástupců nejbohatší vrstvy města si jen užívá života. Alespoň dokud nepozná Tabithu. Díky setkání s ní si začne uvědomovat, že všechno v Polis není možná až tak skvělé jak se může na první pohled zdát a že je potřeba odkrýt pravdu, která je opředená staletími lží.

Začátek knihy je opravdu velmi zvláštní, alespoň 70 stran mi trvalo zvyknout si na styl řeči, jakým Nico mluví, na výrazy, které používá a tak nějak na celou jeho osobu, která je minimálně ze začátku opravdu otravná a také na to, že promlouvá ke čtenáři. Po nějaké době si lze ale na styl jeho řeči zvyknout až ho přestanete pomalu vnímat jako zvláštní a také si uvědomíte, že celý počáteční Nicův charakter má svůj účel.

Svět, do kterého nás autorka přenesla je opravdu fascinující a zároveň velmi děsivý, protože snad všichni doufáme, že takto naše planeta nedopadne a že jednou nebudeme žít ve vězení ze skleněných kupulí, protože okolní svět už lidstvo zvládlo zničit.

Jsem ráda, že můžu říct, že Nicův charakter se v průběhu příběhu mění a postupně se z velmi jednoduchého jedince stává někdo vyspělejší, kdo umí nad věcmi rozumně přemýšlet a zajímá se o vše okolo. Jak již prozrazuje anotace knihy, Nico s Tabithou se vymaní z moci Polis a rozhodnout se zjistit, co se nachází na druhé straně bariéry, která je má chránit. Celé toto putování a jejich snažení o návrat k přírodě a poznávání skutečné historie lidstva a Země jsem si moc užila.

Na závěr musím říct, že jsem velmi ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou, neboť se jedná opravdu o skvělou dystopii, navíc zabalenou do krásné obálky, kterou rozhodně stojí za to si přečíst.

4.5/5

Spolupráce s Humbook #humbookblogeri


Poslední člověk na planetě Zemi Poslední člověk na planetě Zemi Denisa Černá

Učili ho, že Natura zničila planetu Zemi. Řekli mu, že Polis je jediné bezpečné místo. Kontrolovali, jak žije, jak se cítí, co si myslí. A pak přišla ona. Nico a Tabitha společně najdou cestu, jak se vymanit ze systému Polis, jak ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář