Ostrov - čtvrtý díl série s Holgerem a Miou

recenze

Ostrov (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Ostrov

Mia se rozhodla, že s prací u policie skončí a dočasně se usadila na ostrově Hitra. Avšak i zde ji dožene pověst "superpolicistky", a tak když ji vyhledá jedenáctiletá Sofie, aby jí poprosila, zda nechce zkusit vypátrat jejího zmizelého kamaráda, Mia neodmítne...

Ještě teď si vybavuju "setkání" s prvním dílem téhle série (V lese visí anděl). Ta knížka mě vyloženě hypnotizovala a byť jsem si šla tenkrát koupit úplně jinou, odešla jsem s touto a brzo bylo jasné, že s touhle sérií budu pokračovat i nadále. Teď už jen (ne)trpělivě vyčkávám, zda vyjde díl další. No a hurá, je tady Ostrov, který je opět parádní!

Ostrov, čtvrtý díl série Holger Munch & Mia Krügerová, je opět velmi čtivá kniha - kapitoly jsou celkem krátké, děj je svižný a napínavý a stránky tak ubíhají neuvěřitelnou rychlostí. Je stejně skvělá jako předchozí díly, ale přijde mi tak nějak víc pozitivnější. Jistě, hodně velký podíl na tom má chování Mii, ale tenhle díl prostě (i přes násilné činy) vyzařuje takovou nějakou pohodičku, a já jsem naprosto spokojená.

Temných míst je tu i tak dost (brutální vraždy, temná minulost některých postav), avšak radost z opětovného setkání vyšetřovatelského tandemu prostě převyšuje. Munch je typicky svůj - nabručený, neklidný, avšak autoritativní; Mia tu ukazuje svojí příjemnější stránku, ale ani jí nechybí nic ze zápalu, který provazel každé předchozí vyšetřování. Oni jsou skvělá dvojice - každý je jiný, ale výborně se doplňují, a hlavně občas nechybí lehký humor, který tam vyloženě sedne a dokonale odlehčí.

Jestli máte rádi severské příběhy, rozhodně Vám tuhle norskou sérii mohu doporučit, je totiž parádní. Ano, je občast dost brutální, což ne každý snese, ale jsou i brutálnější díla.
Já nemám co vytknout a budu jen doufat, že se třeba dočkáme ještě další části.

P.S.: a ne nezbláznila jsem se, když tvrdím, že to je 4. díl - Vlk, který vyšel vloni, je totiž prequel! Ostrov tak navazuje na Clonu, třetí díl série.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (Kniha Zlin)

Komentáře (0)

Přidat komentář