Osmnáct - M. Harasimová

recenze

Osmnáct (2019) 5 z 5 / Anie94
Osmnáct

Dneska tu mám recenzi na e-knížku Osmnáct, od autorky Markéty Harasimové, která mi knížku zaslala v rámci spolupráce na zkoušku, za což bych jí touto cestou chtěla nesmírně poděkovat, protože jinak bych se asi k této knížce nedostala a to by byla obří škoda. Ale všechno pěkně po pořádku.

autorka: Markéta Harasimová
název: Osmnáct
počet stran: 173
nakladatelství: MaHa
rok vydání: 2019

Anotace:

Veronika touží po lásce, dočká se však zklamání. Na začátku příběhu prožije těžké trauma. V den svých osmnáctých narozenin je znásilněna. Pachatel ji drží v hrsti a ona si ze strachu nechává celý hrůzný zážitek pro sebe. Její život se mění v noční můru a vše ještě zhorší rodinná situace, kvůli které nemá hrdinka u nikoho zastání. Brzy propadá zrádné bulimii a sáhne také po drogách, přičemž okusí život bezdomovce mezi zkušenými narkomany. Netrvá to dlouho a Veronika se ocitá na samém konci duševních i fyzických sil. Najde motivaci k boji? Porazí zákeřnou nemoc i své vnitřní démony? Siný příběh o lidské krutosti, slabostech, ale i čistých citech.

Stručný děj:

S Veronikou, hlavní hrdinkou celého příběhu, se seznamujeme krátce před jejími osmnáctými narozeninami. Veronika je normální děvče. Žije s rodiči, starší sestrou, která se chystá vdávat, a mladším bratrem. Učí se na kuchaře - číšníka a hrozně ráda tancuje. Má spousty kamarádů, ale její nejlepší kamarádka je jen jedna - Lenka. Má také lásku. Chodí s klukem, který jí ale ublíží a tím odstartuje celé její další utrpení.

Jednoho dne vyrazí s Lenkou a s pár lidmi z tanečního kroužku na diskotéku, kde se seznámí s tajemným cizincem, starším chlápkem, který má o ní očividně zájem. Na naléhání kamarádky nedbá, a s vidinou pomsty Rosťovi, za to, co jí udělal, se tím mužem nechá odvézt domů. Ještě ale netuší, že to byla její osudová chyba.

Veronika skončila znásilněná. Připadá si pošpiněná, zostuzená. Odmítá se komukoliv svěřit, namlouvá si, že nemá nikoho, ke komu by se mohla s důvěrou obrátit. Tajemný neznámý jí drží v šachu, vyhrožuje zabitím jejích nejbližších. Navíc rodinná konstelace prožitému traumatu nepomáhá, spíše ho jen zhoršuje.

Jak tohle nakonec dopadne? Najde v sobě Veronika sílu se svěřit a tím napomoct spravedlnosti, nebo tento hrůzný čin povede k něčemu daleko horšímu?

..."Život je potvora, klidně půjde dál a je mu jedno jak se cítíš." - ukázka z knihy.

Hodnocení: 5⭐/5 ⭐

Tak tohle opravdu nemělo chybu.Doufám, že se mi děj podařilo napsat dobře, abych vám, milí čtenáři, z té knížky moc neprozradila. Každopádně jsem v knížce hltala každé slovo a byla jsem hrozně zvědavá jak to dopadne. Jak Veronika propadala do čím dál většího marastu, já jsem toužila číst dál, abych se dozvěděla, jak to dopadne. A když jsem nedejbože musela knížku odložit, pořád jsem na ní musela myslet a těšila jsem se, jak bude pokračovat. Rozum mi zůstával stát nad tou krutostí, které jsou někteří lidé schopni. Bylo mi až někdy místama špatně z toho, jak se dokáže chovat váš úplně nejbližší člověk ve chvíli, kdy ho nejvíce potřebujete. Zpočátku mi román připomínal romány Lenky Lanczové, které jsem četla v dospívání, ale tohle všechny "sladké" dívčí románky dalece předčilo. Kniha zpracovává velice otevřeně závažné téma znásilnění a pocity mladé dívky, které po tomto hrůzném činu musela prožívat. Kniha byla napsaná tak, že jsem i zapomněla na to, že to napsala žena, a ne ta sotva osmnáctiletá dívka, o které příběh vypráví. Veronika si sáhla na samé dno, ze kterého cesta nahoru bude pěkně dlouhá. O to těžší, když má Veronika pocit, že je na všechno sama, a nikde nemá zastání. I konec příběhu mě naprosto dostal. Je to dost silný příběh a myslím, že na něj ještě dlouho budu vzpomínat, myslet a přemýšlet o něm.

O autorce:

Markéta Harasimová je členkou Asociace detektivní a dobrodružné literatury. Do literárního světa vstoupila již na střední škole a v současné době se věnuje hlavně romantickým detektivkám, erotickým krimithrillerům a románům s mysteriózním nádechem. Potrpí si na pádné dialogy, emoce a napětí. Na kontě má již více než 20 titulů. Od roku 2018 se věnuje i tvorbě pro děti. Pravidelně vystupuje na různých kulturních scénách a spolupracuje s řadou významných umělců. Je také divadelní a televizní scénáristkou. V roce 2017 také založila nakladatelství MaHa, kde vydává nejen svá díla, ale také i díla jiných českých autorů.

Komentáře (0)

Přidat komentář